Ministar objasnio: Naknada za porodilje nije socijalno davanje

"Demagogija i laž nekih koji bi da skupe jeftine poene na račun majki ovim pada u vodu", kaže Zoran Ðorđević

447

BEOGRAD – Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja danas je još jednom istakao da naknada za porodilje, pravo ostvareno prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, nije isto što i socijalno davanje, ili ostale vrste dodataka, kao što su dečiji dodatak i dodatak za posebnu negu deteta.

Povodom navoda objavljenih u pojedinim medijima, ministarstvo u saopštenju, takođe, naglašava da je poslednjom izmenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a koji je trenutno na snazi, omogućeno da pravo na naknadu ostvare i žene koje rade na privremeno povremenim poslovima, ugovoru o delu, poljoprivrednice i preduzetnice.

„To znači da nikada nije bio veći obuhvat žena, odnosno porodica, koje su dobile finansijsku podršku, uzimajući u obzir roditeljski dodatak, dužinu perioda na koji se odnose neke odredbe zakona kao što su da svako treće dete u porodici dobije svakog meseca 12.000 dinara 10 godina, odnosno 18.000 dinara ako je četvrto dete po rođenju“, piše u saopštenju.

Ministar Zoran Ðorđević ističe da je tokom prošle godine samo za mere za porodilje opredeljen budžet veći za 4,5 milijardi dinara u odnosu na 2017. godinu, dok je u ovoj godini predviđeno izdvajanje za porodilje u odnosu na 2018. godinu, za 10 milijardi više.

„Iz godine u godinu sve više izdvajamo u tu svrhu. Poređenja radi, 2008. godine, tadašnja Vlada, izdvojila je 25 milijardi, 2012. godine je bilo 40 milijardi, a 2018. godine, 58 milijardi dinara, što je blizu 500 miliona evra, a u 2019. očekujemo izdvajanje 68 milijardi, dakle demagogija i laž nekih koji bi da skupe jeftine poene na račun majki ovim pada u vodu“, istakao je Ðorđević.

Prema rečima ministra, apel pojedinaca da se vrati stari Zakon, praktično bi značio uskraćivanje naknade za veliki broj majki, i smanjenje roditeljskog dodatka, ukazuje se u saopštenju.

„Svake godine ćemo izdvajati sve više, jer je to rezultat rada i uspeh ove Vlade, koja radi sistemski vodeći računa paralelno o našim građanima i našim javnim finansijama, a u korist svih građana“, rekao je Ðorđević.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...