„Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost“, godišnjica smrti Trebinjca Srđana Aleksića

187

NOVI SAD – Pre 26 godina na današnji dan preminuo je Srđan Aleksić, mladić koga su 21. januara zverski pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske u centru Trebinja, samo zato što je od ubistva odbranio svoga komšiju i prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja.

Aleksića su pretukli nakon što je pokušao da im se suprotstavi, pošto su tukli Glavovića. Zločinci su potom nasrnuli na Aleksića i kundacima ga pretukli, nakon čega je pao u komu i šest dana kasnije preminuo.

Sve se dešavalo u strogom centru grada, u blizini pijace i lokalne policijske stanice.

Srđanov otac, Rade Aleksić napisao je tada u čitulji: „Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.“

„On je štitio čoveka, i ja sam ponosan na njega“, rekao je Rade Aleksić u jednom ranijem intervjuu.

Građani Trebinja kažu da je Srđan Aleksić bio prvi i jedini vojnik koji je otvoreno, ispred opštine, „zgađen onim što se dešavalo na dubrovačkom ratištu“, protestvovao i bacio pušku.

I pre tragičnog dana, on je u nekoliko navrata odbranio svoje komšije Bošnjake od nasilnika i zlikovaca.

Srđan Aleksić imao je 22 godine kada je ubijen. Bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem.

Foto: Wikimedia Commons

Prema rečima očevidaca, Aleksića su prebila četvorica u uniformama Vojske Republike Srpske. Jedan od četvorice napadača poginuo je nekoliko meseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora.

Srđanu Aleksiću je 2007. u Sarajevu posthumno dodeljena Povelja Helsinškog odbora za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Kako je tada objasnio predsednik Helsinškog odbora Srđan Dizdarević, “Srđan je svojim delom pokazao da se čovekom može biti i ostati i u teškim vremenima”.

Iste godine, Radio-televizija Srbije je snimila dokumentarni film “Srđo”.

Naredne, 2008. godine, više od 120 nevladinih organizacija iz regiona zatražilo je od gradskih vlasti u regionu da jednoj ulici u svojim gradovima daju ime Srđana Aleksića.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina inicirala je da u centru Novog Sada od 2009. jedan prolaz nosi ime po Srđanu Aleksiću. Taj prolaz se nalazi u strogom centru grada i u njemu je smešteno nekoliko kafića, koji su omiljena mesta za izlazak mladih.

Još nekoliko gradova u regionu potom je jednu ulicu ili prolaz nazvalo po Srđanu Aleksiću. Skupština i Vlada Vojvodine su 2011. posthumno dodelili nagradu za toleranciju Srđanu Aleksiću.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Udruženje BH novinari iz Bosne i Hercegovine su 2014. i 2015. snimili nekoliko dokumentarnih filmova inspirisanih herojstvom Srđana Aleksića.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj i svake godine obilazi grob Srđana Aleksića.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...