Bregu objasnila šta za Zapadni Balkan znači evrointegracija

163

BEČ – Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Beču da evropska integracija Zapadnog Balkana ne znači teritorijalne, već korenite promene koje znače prihvatanje fundamentalnih evropskih vrednosti.

„Evropska unija je najvažnija snaga u regionu u promociji demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava i prava manjina. Evropska politika proširenja je imala stvarni uticaj na oblikovanje stvarnih prilika u regionu“, rekla je Bregu na 16. Bečkom kongresu pod nazivom „Oblikovanje budućnosti“, saopštio je RCC.

Govoreći o Evropskoj uniji i njenim jugoistočnim susedima, odnosno izazovima i prilikama za Zapadni Balkan, Bregu je rekla da pažnju treba preusmeriti na demokratsku transformaciju regiona, navodi se u saopštenju.

„Način komunikacije i pažnju treba preusmeriti sa datuma pridruživanja EU, neosnovanog straha od proširenja, ili zamora od proširenja, na stvarnu demokratsku transformaciju Zapadnog Balkana. Osnaženi Zapadni Balkan će, kroz unapređivanje nacionalnih reformi i regionalne saradnje, govoriti jezikom jedinstva među građanima, što će uticati na ekonomski razvoj regiona“, dodala je Bregu.

Ona je kazala da, prema podacima istraživanja RCC za 2018. godinu, članstvo u EU najviše podržavaju građani Kosova (84 odsto) i Albanije (83), a da je u Makedoniji (59) i Crnoj Gori (53) i dalje više onih koji članstvo u Uniji smatraju dobrom stvari. Navela je da u Bosni i Hercegovini 45 odsto građana veruje da je članstvo dobra stvar, a da je Srbija jedina zemlja u regionu gde onih koji su neutralni u pogledu članstva u EU (39 odsto) ima više od onih koji su za članstvo (29 odsto), dodaje se u saopštenju.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...