Cipras i Zaev zvanično nominovani za Nobelovu nagradu za mir

193

ATINA – Dobitnica Nobelove nagrade za mir 2015. godine, Uided Bušamaui, zvanično je nominovala grčkog i makedonskog premijera, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, za Nobelovu nagradu za mir.

Bušamaui je navela da je Sporazum iz Prespe, potpisan u junu prošle godine, model za mirno i konstruktivno rešenje spora između dve susedne zemlje koje može da služi za primer Balkanu i širem regionu.

Ona je istakla da je Prespanski sporazum pokazao da su razgovori, pozitivna energija, odlučnost i osećaj za dobrosusedstvo ključni za rešavanje svih pitanja, bez obzira na „pritisak nacionalista sa bilo koje strane“.

Kako su prenele grčka i makedonska agencija ANA i MIA, Bušamaui je o nominaciji obavestila Zaeva.

Bušamaui je članica Nacionalnog kvarteta za dijalog u Tunisu, grupe koja je Nobela dobila za doprinos demokratizaciji nakon revolucije u toj zemlji 2011. godine.

Predlog da Cipras i Zaev budu nominovani za Nobelovu nagradu za mir za 2019. nedavno su podržali i lideri tri poslaničke grupe u Evropskom parlamentu.

Lider Progresivne alijanse socijalista i demokrata Udo Bulman, Ska Keler iz grupe Zeleni-Evropski slobodni savez i liderka Evropska ujedinjene levice – Nordijske zelene levice Gabi Zimer objasnili su u zajedničkom saopštenju da se Prespanskim sporazumom okončava dugogodišnji spor i unosi stabilnost u region zapadnog Balkana, prenela je ANA.

Bulman, Keler i Zimer ocenili su da je Prespanski sporazum, koji je ratifikovan u parlamentima obe zemlje, „model za mirno rešavanje međunarodnih problema kroz dijalog i međusobni kompromis“.

Oni su naglasili da su Zaev i Cipras imali „političku hrabrost“ da insistiraju na sporazumu, uprkos protivljenju nacionalista.

Bulman, Keler i Zimer dodaju da zbog svih navedenih razloga podržavaju predlog dobitnice Nobelove nagrade za mir, Uided Bušamaui, da nominuje Ciprasa i Zaeva za Nobelovu nagradu za mir za 2019. godinu.

U decembru prošle godine objavljeno je da će Bušamaui predloziti grčkog i makedonskog premijera za Nobelovu nagradu za mir za narednu godinu, zbog postizanja Prespanskog sporazuma.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...