Maduro spremio odgovor Americi na uvedene sankcije

135

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro najavio je pravne mere protov SAD pošto je administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji.

„Dao sam instrukcije predsedniku kompanije PDVSA da preduzme političke i pravne akcije na američkim i svetskim sudovima“, rekao je Maduro na državnoj televiziji.

SAD su saopštile da su venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA blokirale sredstva u vrednosti od sedam milijardi dolara.

Mere protiv te kompanije objavili su sinoć savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i ministar finansija Stiven Mnučin, a obuhvatiće zamrzavanje bilo kakvih sredstava koje venecuelanska kompanija ima pod američkim jurisdikcijama, kao i zabranu Amerikancima da posluju s tom firmom.

Uvedene mere imaju za cilj i da daju „vetar u leđa“ venecuelanskom opozicionom lideru Huanu Gvaidu, koji se proglasio za prelaznog predsednika te zemlje, a koga je američka administracija priznala za legitimnog lidera Venecuele, prenosi AP.

Sankcijama će biti zamrznuta imovina kompanije PDVSA na teritorijama pod jurisdikcijom SAD i zabranjeno Amerikancima da posluju s njom.

Ultimatum Maduru – osam dana da raspiše izbore ili priznanje Guaida

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...