Ministar Lukač demantuje da je policija upotrebila silu nad građanima Banjaluke

145

BANJALUKA – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da policija nije upotrebila prekomernu silu prema građanima krajem decembra prilikom okupljanja grupe „Pravda za Davida“ na Trgu Krajine u Banjaluci.

„Niko od policajaca na Trgu Krajine nije tukao nikakvu decu. To nije istina. Postoje snimci o svemu tome“, rekao je Lukač u Narodnoj skupštini Republike Srpske, odgovarajući na pitanje poslanika SDS Nebojše Vukanovića o tome zašto je policija upotrebila prekomernu silu nad građanima Banjaluke.

Lukač je rekao da „postoji snimak napada na policajca, ali se o tome ne priča“.

„Ko to i u kojoj zemlji ima pravo da nogama udara policajca na zemlji? Mi smo tada mogli da pošaljemo svu silu policije koja je bila tamo da polomi te nasilnike, ali nismo to uradili, čak i kada je bio napad na policajca“, rekao je Lukač.

On je dodao da bi policajac, da se tako nešto desilo u SAD, mogao da izvadi pištolj i da puca po njima i za to ne bi bio osuđen u Americi.

„Naš policajac nije to uradio, već je to izdržao. Naši policajci nisu upotrebili prekomernu silu. Drugi dan su pronašli sve te nasilnike koji su udarali policajce, priveli ih i u skladu sa zakonom će biti procesuirani“, rekao je minister policije RS.

Lukač je još naveo da je MUP RS podneo krivične prijave Okružnom tužilaštvu Banjaluka, koje će dalje da oceni sve dokaze u vezi sa decembraskim dešavanjima na Trgu Krajine.

Prema njegovim rečima, svi umešani će odgovarati za ono što je učinjeno policajcu, ali i narodni poslanici koji su bili uključeni „na način koji nije bio primeren radnjama i ponašanju narodnog poslanika“.

„MUP Republike Srpske podneo je izveštaje tužilaštvu koje će dalje da oceni sve dokaze na osnovu snimaka i svedoka i da podigne optužnice i protiv policajca, ako je nešto uradio što nije u skladu sa zakonom“, rekao je on.

Na Trgu Krajine u Banjaluci krajem decembra, policija RS, uključujući i pripadnike Specijalne policije, silom je rasterala građane koji podržavaju porodicu Dragičević, koja traži istinu i pravdu za svog ubijenog sina Davida.

Zabranjena sva buduća okupljanja grupe „Pravda za Davida“

U incidentima 25. decembra povređeno je više građana, među kojima i žene, kao i jedan policajac.

Policija je krajem decembra uhapsila više od 20 građana koji podržavaju grupu „Pravda za Davida“, tereteći ih za kršenje javnog reda i mira, ali i razna kriviča dela.

Protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog mladića Davida, poslanika PDP u parlamentu RS Draška Stanivukovića, te Željka Dabića podneta je i krivična prijava za pokušaj navodnog državnog udara.

Davor Dragičević poslednji put je viđen 30. decembra, posle velikog skupa „Pravda za Davida“ i protestne šetnje ulicama Banjaluke.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...