Najbolji kustos za muzej Salvadora Dalija? Dali, lično, u digitalnoj formi (VIDEO)

Dalijeva ličnost razvijena je pomoću veštačke inteligencije

320

Muzej Salvadora Dalija u američkom gradu Sent Pitersburg najavio je da će njegovi posetioci od aprila na ekranima širom muzeja moći da vide neočekivanog gosta – Salvadora Dalija. Tačnije, njegovu virtuelnu kopiju.

Tim Goodby Silverstein & Partners napravila je AI kopiju Dalija tako što je koristila snimke slikara i trenirala mašinu da imitira njegove facijalne ekspresije i mimiku, a onda je tu sliku stavila na glumca slične građe.

Virtuelni Dali će govoriti na osnovu pisanja samog slikara, ali će i komentarisati događaje koji su se desili dugo posle njegove smrti 1989. godine. Ideja je da ovo iskustvo bude „edukativno i nadrealno, baš kao Dalijevo delo“.

Publikacija Engadget prenosi da je efekat pomalo sablasan, iako se glas jasno razlikuje (AI imitiranje glasa nije bio deo paketa), ali da biste morali da se potrudite da shvatite da ne gledate u prave brkove slikara na vrhuncu popularnosti.

Jasno je razumljivo zašto se neko vređa zbog ovoga, baš kao što se i ljubitelji muzike vređaju na holograme legendarnih pevača. Muzej iznosi argument da je AI u skladu sa Dalijevom ličnošću. Izvršni direktor Hank Hine rekao je za Artnet News da je Dali bio zainteresovan za medije i da je imao izražen „osećaj svoje večne važnosti“.

Ipak je to čovek koji je naslikao „Upornost uspomene“, tako da nije teško zamisliti da bi uživao u tome da vidi sebe u digitalnoj formi.

Ljubiteljima naučne fantastike ovaj koncept dobro je poznat, a i televizijska publika je mogla da ga vidi u prošlogodišnjoj hit-seriji Altered Carbon, u kojoj je jedan od likova prava AI persona Edgara Alana Poa.

Dalijev muzej u Sent Pitersburgu na Floridi ima najveću kolekciju Dalijevih dela van Evrope. Najveći muzej posvećen Daliju nalazi se u njegovom rodnom gradu Figerasu.

Pogledajte virtuelnog Salvadora Dalija:

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...