Mnogi građani muku muče sa ovim, a sada u KC Srbije prvi put u regionu problem rešavaju bez operacije

191

Prvi put u Srbiji i regionu, u utorak je, u Kliničkom centru Srbije, primenjena specifična terapija za lumbalni bol. Reč je o minimalno invazivnoj kiseonik/ozon terapiji, koja se primenjuje kod lečenja diskus hernije i ostalih stanja koja karakteriše lumbalni bol. Demonstraciju ove metode i prvi tretman ovog tipa u KCS obavio je svetski priznati neuroradiolog profesor Mario Muto, iz Napulja, pišu Novosti.

Sam tretman izvodi se tako što se u bolno mesto, koje se precizno odredi pomoću skenera, ubrizga određena kombinacija kiseonika i ozona, koja, prema rečima gostujućeg neuroradiologa iz Italije, ima širok spektar pozitivnih dejstava.

Profesor Muto ističe da se ovom metodom eliminiše ili umanjuje bol kod pacijenata koji imaju problem sa diskus hernijom, i to bez operacije.

„Drago mi je da sam u Kliničkom centru Srbije i što imam priliku da svojim kolegama iz Srbije prenesem znanja i iskustva u primeni kiseonik/ozon terapije. Mislim da je saradnja koju smo uspostavili od velikog značaja za pacijente, jer je kiseonik/ozon terapija zaista dobar način lečenja diskus hernije“.

Profesor dr Ružica Maksimović iz Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu KCS kaže da je tretman prvih pacijenata ovom terapijom početak uvođenja nove metode u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

„Uvođenje kiseonik/ozon terapije u KCS predstavlja značajan pomak u lečenju pacijenata koji imaju problema sa bolom u lumbalnom delu i diskus hernijom, jer se ova terapija pokazala kao vrlo efikasna, i bolovi u 85 odsto slučajeva prestaju već nakon prve terapije“, objašnjava dr Maksimović.

Prvi pacijent koji je u našoj zemlji lečen ovom metodom, D. S., nakon tretmana oseća se dobro.

„Imao sam dugo bolove u donjem delu leđa, a poslednjih godinu dana su se intenzivirali. Ustanovljena mi je diskus hernija. Terapija je prošla bez problema i nadam se da će mi biti bolje“, kaže on.

Izvor Novosti.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...