Oštra reakcija „Univerzitetske podrške“ protestima: Ministar ismejao, uvredio i ponizio akademsku zajednicu

655

BEOGRAD – Pokretači inicijative „Univerzitetske podrške“ protestima „Jedan od pet miliona“ i inicijative „#105 od 5 miliona“ Filozofskog fakulteta u Beogradu ocenili su da je ministar prosvete Mladen Šarčević pokušao da unizi članove akademske zajednice koji su podržali građanske proteste.

Šarčević komentarisao deo akademske zajednice koji je podržao proteste

U otvorenom pismu javnosti istakli su da je ministar izjavom za TV N1 da među zaposlenim u visokom obrazovanju i nauci koji su javno podržali građanski bunt protiv diktature nema ozbiljnih imena, „u već prepoznatljivom maniru ove vlasti pokušao da unizi članove akademske zajednice koji su digli glas protiv nasilja u političkom i javnom životu, zastrašivanja građana, kontrole medija i ukidanja svih vidova građanskih sloboda“.

„Ismejao je i uvredio univerzitetske profesore u penziji, pokazujući da ne zna da je zvanje univerzitetskog profesora doživotno, da se ne može oduzeti nastavnicima koji su ga stekli u zahtevnim izbornim procedurama. Ponizio je i mlade istraživače koji su, kako je rekao, ‘počeli tek juče da rade’, čime im jasno poručuje da ovoj zemlji naučni podmladak nije potreban, da svi treba da odu, što je i intencija novog Nacrta Zakona o nauci i istraživanjima“, ističe se u pismu.

Dodaje se i da je ministar „u posebno podsmešljivom i omalovažavajućem kontekstu pomenuo koleginice i kolege vaspitače i učitelje, indirektno im poručujući da nisu ni dostojni toga da imaju i javno izraze izvestan građanski stav“.

„Uprkos nedvosmislenoj nameri da nam zabrani kritiku, mi nastavljamo da ispunjavamo svoju građansku dužnost i izjavljujemo da je ignorisanje mišljenja akademske zajednice neprimereno poziciji ministra prosvete, a nebriga za mišljenje građanki i građana svojstvena samo autokratskim režimima. U drugačijem, demokratskom društvu, ostavka ministra prosvete nakon ovakve izjave bi se podrazumevala“, navodi se u pismu.

Reakcija ministra na proteste izazvala burne reakcije opozicije i naučnih radnika(FOTO)

Univerzizetski profesori koji podržavaju proteste dodaju ipak da ne smatraju svrsishodnim da traže izvinjenje, smenu ili ostavku, budući da je ponašanje ministra, kako ocenjuju, samo refleksija jednog iskrivljenog vrednosnog sistema.

„Mi se zalažemo za promenu tog sistema, ne samo za smenu jednog ministra. Zato pozivamo i druge učesnike obrazovnog sistema koji su poniženi obraćanjem ministra, kao i ostale građane kojima je stalo do obrazovanja, nauke i kulture, da nas u tome podrže“, poručuje se u pismu.

Iz inicijative „Univerzitetske podrške“ protestima „Jedan od pet miliona“ prethodno je za N1 rečeno da do danas imaju 950 potpisnika i da je to samo po sebi komentar na izjavu ministra Šarčevića.

Savez za Srbiju reagovao na izjavu ministra prosvete o protestima

 

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...