Facebook stvarno nema srama, ali sada zamerio najmoćnijem i već plaća cenu!

Izgleda da se Facebook malo preigrao...

333

Facebook je u problemima. Rečenica koja se gotovo na nedeljnom nivou otkriva u poslednje dve godine, nakon zaista brojnih problema ove društvene mreže sa sakupljanjem privatnih podataka i njihovom prodajom trećim licima, zatim njenog učešća u širenju lažnih vesti, a onda i PR katastrofi u drugoj polovini prošle godine.

Znamo da je većini ovo dosadno i zvuči kao deja vu, ali: Facebook je opet napravio problem, ali Recode prenosi da je sada naišao na moćnog protivnika – Apple.

Kratak uvod: Facebook je deo Appleovog posebnog programa „enterprise developer“, koji omogućava određenim kompanijama da razviju aplikacije samo za svoje zaposlene. Ove aplikacije se ne distribuiraju kroz App Store. Facebook ih je koristio da kod svojih zaposlenih testira nove opcije ili novi kod, ali i za unutarkompanijske potrebe, kao što su zakazivanje rasporeda autobusa, ili meniji za obroke u kantini.

TechCrunch je, međutim, javio da je Facebook zloupotrebio svoju ulogu u „enterprise programu“ tako što je svoju aplikaciju delio onima koji ne rade u kompaniji. Facebook je rekao da je to učinio radi „istraživanja tržišta“, a aplikacija je radila isto što radi i zvanična aplikacija: sakupljala je lične podatke o telefonskim navikama onih koji bi je instalirali.

Što je još gore, Facebook je plaćao ljudima da je skidaju, a davao je i dodatni novac ako bi je širili dalje. Taj iznos je bio od pet do 20 dolara mesečno korisnicima starosti od 15 do 35 godina.

Elem, aplikacija koja sakuplja podatke o telefonskim navikama korisnika krši pravila Appleovog App Storea, ali Apple ne primenjuje ta pravila na developerski program, jer podrazumeva da su aplikacije u tom programu za internu upotrebu i nije računao da će Facebook da zloupotrebi aplikaciju bez Appleovog znanja.

Malo je reći da su se čelnici Applea naljutili. Kako javlja Verge, Apple je onemogućio Facebook da koristi sve njegove aplikacije u „enterprise developer“ programu. To znači da posebne verzije Facebooka, Instagrama, Messengera i WhatsAppa koje koriste zaposleni u Facebooku prosto ne rade na iPhoneima. Ali, to nije sve, ko god koristi iPhone u Facebooku, a oni su većina, ne može da koristi više nikakve interne aplikacije, uključujući i Workplace, program koji bi trebalo da bude konkurencija Slacku.

Ukratko, Apple je naterao zaposlene u Facebooku da koriste javne verzije svih ovih aplikacija.

PR tim Facebooka potvrdio je da je Appleova odluka „imala uticaja na interne aplikacije“, kao i da radi na rešenju problema.

Praktično je nemoguće prenaglasiti koliko ova odluka utiče na Facebook. Ne samo da potpuno remeti svaku vrstu produktivnosti, već sprečava kompaniju da distribuira interne beta verzije svojih aplikacija, što bi moglo ozbiljno da utiče na razvoj Facebook proizvoda. Ne zaboravite da je to kompanija koja je dugo imala krilaticu: „Kreći se brzo i razbijaj stvari“.

Apple je sada pokazao da ne samo može da uspori Facebook, već i da ga potpuno zaustavi, makar privremeno. Nejasno je koliko dugo će Appleove restrikcije trajati, ali je jasno da niko ne želi ovog tehnološkog giganta za neprijatelja.

Ove dve kompanije razvile su veliko rivalstvo, da se blago izrazimo, poslednjih godina. Tim Cook je jednom rekao da je velika laž da tehnološke kompanije moraju da sakupljaju podatke o vama da bi vam pružale bolje usluge. Mark Zuckerberg je odgovorio da su optužbe smešne, a onda je naredio svojim zaposlenima da pređu na Android telefone.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...