Obaveštajne službe dale procenu rizika od nasilja na Balkanu u 2019. godini

218

U izveštaju američkog direktora Nacionalne obaveštajne službe Danijela Koatsa, koji prikazuje bezbednosne procene pretnji u svetu u 2019. godini, za Balkan se navodi da će postojati nizak nivo rizika od nasilja.

„Na Zapadnom Balkanu gotovo sigurno će i dalje ostati neki rizik niskog nivoa od izbijanja nasilja i mogućnost otvorenog vojnog sukoba tokom 2019. godine“, navodi se kratko u odeljku „Balkan“ u okviru izveštaja na 42 strane kojima je obuhvaćen ceo svet.

Rusija će, dalje se navodi, nastojati da iskoristi etničke napetosti i visok stepen korupcije kako bi sprečila sposobnost zemalja Zapadnog Bakana „da se kreću napred prema EU i NATO“.

Deo koji se odnosi na bezbednosnu situaciju u Evropi, izdvaja tri problematična pitanja – region Zapadnog Balkana, Tursku i izlazak Velike Britanije iz EU.

Između ostalog, za Tursku piše da „turske regionalne ambicije, nepoverenje prema SAD i rastući autoritarizam turskih lidera komplikuju bilateralne odnose i čine Ankaru spremnijom da osporava američke regionalne ciljeve“.

Izveštaj je najveći deo posvetio svetskim žarištima kao što su Sirija, Irak, Nigerija, Jemen i pretnjama takozvane Islamske države ali i nuklearnom programu Severne Koreje, svemirskom naoružanju, naoružanju za masovno uništenje…

Izveštaj o bezbednosnim pretnjama predstavljen je 29. januara pred Senatskim odborom za obaveštajna pitanja.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...