Samsung imao rekordnu godinu, iako su prihodi pali u poslednjem kvartalu

Ipak, očekuje se pad u ovoj godini

236

Samsung Electronics pretrpeo je pad od skoro 30 odsto u operativnom profitu u poslednjem kvartalu, posle usporavanja tržišta i pada interesovanja za njegove čipove i smartfonove uopšte. Kompanija je ipak završila godinu rekordnim prihodima, ali očekuje pad ove godine, prenosi AP.

Južnokorejski tehnološki gigant i najveći proizvođač mobilnih telefona na svetu objavio je da u je u kvartalu oktobar-decembar operativni profit pao za 28,7 odsto, u ritmu od 10,8 triliona vona (9,7 milijardi američkih dolara). Prodaja je opala za više od 10 odsto i dostigla 59,3 triliona vona (53,3 milijarde dolara), dok je neto prihod pao 31 odsto i dostigao 8,5 triliona vona (7,6 milijardi dolara).

Samsung podjednako zarađuje na prodaji završenih proizvoda (telefona, televizora, bele tehnike…) i delova za druge proizvođače. Kompanija je objavila da je potražnja za memorijskim čipovima opala zbog „rastućih eksternih nesigurnosti“, kao i prilagođavanja inventara za velike mušterije, među kojima su operatori data centara i proizvođači smartfonova. Samsung je objavio i da je prodaja Galaxy telefona opala zbog slabljenja globalnog tržišta.

U celoj 2018. godini Samsung je zaradio 59 triliona vona (53 milijarde dolara), a imao je prihod od 244 triliona vona (219 milijardi dolara), a obe te sume su rekordno visoke.

Samsung kaže da očekuje da ukupna godišnja zarada opadne ove godine zbog jako usporenog tržišta poluprovodnika, iako očekuje da se prodaja memorijskih čipova i panela sa organskim svetlosnim diodama vrati u drugoj polovini godine.

Kompanija se nada i da će objavljivanje novog flagshipa, Galaxy S10 pojačati prodaju mobilnih uređaja.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...