Sve više sporazumnih razvoda brakova u ovoj opštini, a veliki broj parova navodi isti razlog

460

U poslednjih deset godina u jagodinskoj opštini sve je više sporazumnih razvoda brakova, a iz godine u godinu kao razlog se sve češće navodi odlazak u inostranstvo. Od 150 razvoda, koliko ih je bilo prošle godine, 50 odsto parova razvelo se sporazumno, a čak 30 odsto je kao razlog navelo boravak u inostranstvu jednog od supružnika, piše Novosti.rs.

Najveći broj njih traži razvod zbog odlaska u pečalbu, ali i zbog školovanja, specijalizacije ili očekivanog nasledstva. Po pravilu, deca ostaju sa roditeljem koji ne ide iz Srbije.

„Pre deset godina bio je jedan sporazumni razvod u dve godine, a iz godine u godinu bilo ih je sve više. Kod supružnika je podignuta svest o razvodu, doživljavaju ga kao normalnu razvojnu životnu promenu, pa je sve manje konflikata. Ranije smo prisustvovali velikim uvredama, bilo je slučajeva i da suprug fizički nasrne na suprugu. Danas je to zanemarljiv broj slučajeva“, kaže direktorka Gradskog centra za socijalni rad u Jagodini Biserka Jakovljević.

Prema njenim rečima, brakovi se najčešće razvode zbog materijalne situacije, odnosno ako partner ostane bez posla ili neće da radi, ako žena smatra da muž nedovoljno doprinosi kući, a ona ima veća očekivanja, ili da je očekivala materijalnu podršku svekra i svekrve, a da je ona izostala. Veliki broj razvoda uzrokuje loša komunikacija u partnerskim odnosima, odnosno nedostatak bliskosti, nerazumevanje, problemi u seksualnim odnosima ili prevara jednog od supružnika.

Kod sporazumnih razvoda dobro je to što je akcenat na deci, a ne na partnerima. Socijalni radnik razgovara sa decom, ona se izjašnjavaju šta misle o razvodu roditelja i sa kim žele da žive“, zaključuje direktorka Jakovljević.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...