Makron smišlja plan za izlazak iz krize, a ovo je jedan od scenarija

137

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron sve više razmišlja o organizovanju referenduma o rešavanju krize nastale protestima „Žutih prsluka“, koji bi mogao da se održi 26. maja, za kada su zakazani izbori za Evropski parlament, objavio je danas list Žurnal di dimanš (Le Journal du dimanche).

Prema izvorima bliskim vlasti, francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova dobilo je krajem nedelje instrukcije da bude spremno za organizovanje glasanja koje, pored bezbednosti, podrazumeva i kontaktiranje štamparija zaduženih za štampanje glasačkih listića i ostalog izbornog materijala.

Žurnal di dimanš je podsetio da se velika nacionalna debata koju je pokrenuo Makron kako bi se rešila kriza, završava polovinom marta, ocenjujući da bi referendum predstavljao deo rešavanja krize.

Izvor blizak Jelisejskoj palati rekao je da Makron treba uskoro da donese odluku o tome.

U Francuskoj se juče na novim protestima gradjanskog pokreta „Žuti prsluci“ okupilo 58.600 ljudi.

Protesti, započeti 17. novembra, koji se održavaju svake subote u najvećim gradovima, ne jenjavaju i pored najavljenih ustupaka vlasti i pokrenute debate.

Procenjuje se da je to najveća kriza s kojom se suočava centristički predsednik od dolaska na vlast u maju 2017. godine.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...