UNS: Vandalizam, ponovo uništena spomen-ploča nestalim novinarima!

182

BEOGRAD – Ploča sa imenima otetih novinara Đure Slavuja i Ranka Perenića odneta je sedmi put sa mesta u blizini Velike Hoče, gde su novinari poslednji put viđeni, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS) koje je zatražilo od međunardnih i kosovskih institucija da otkriju počinioce.

Kako se navodi u saopštenju, nju su nedaleko od postavljenog mesta pronašli predsednik Društva novinara KiM Budimir Ničić i član uprave UNS Živojin Rakočević.

„Na mestu gde je bila ploča vidljivi su tragovi građevinske mašine kojom je ploča sa postoljem iščupana. Oko mesta gde je bila, nalazi se velika količina zemlje, građevinskog šuta i kostiju, najverovatnije životinjskog porekla“, navodi se u saopštenju UNS-a.

Ničić je ocenio da tim, kako je rekao, „vandalizmom“ otmičari šalju poruku specijalnom sudu, međunarodnoj zajednici i domaćim institucijama da treba da zaborave taj slučaj, ali i ostale slučajeve ubijenih i otetih novinara.

FOTO:Printscreen/Youtube/Insajder

„Nezainteresovanost nadležnih institucija i političara da otkriju ko godinama ruši ovu tablu pokazuje da ne postoji iskrena volja i želja da se reše slučajevi, ne samo Đura Slavuja i Ranka Perenića, već i ostalih otetih i ubijenih kolega, a ima ih ukupno 14“, kazao je Ničić.

Rakočević je najavio da će vrlo brzo biti postavljena nova tabla, jer kako je rekao, neće dozvoliti da se tim delom postavi „jaz između nas i pravde, između života i smrti, između profesionalaca koji žele da samo znaju šta se to dešava sa sudbinom ljudi za koje ne znamo ništa već 20 godina“.

Novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić nestali su 21. avgusta 1998. na putu ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu gde su nameravali da urade prilog o povratku otetih monaha, a prema dobijenim informacijama, greškom su krenuli ka Orahovcu koji je bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova.

UNS je 15. maja 2018. postavilo poslednji put ploču sa natpisom „Ovde su 21.8.1998. godine otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Peretić – tražimo ih“ na srpskom i albanskom jeziku.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...