Vaša mačka spava u kutiji sa peskom?

Treba li da se zabrinete?

240

Iako se čini da ležanje u kutiji sa peskom ne ukazuje na ozbiljan problem, istina je da je ponekad ovakva promena u ponašanju mačke prvi znak da nešto nije u redu sa njenim emocijama ili zdravstvenim stanjem.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih mačka može početi da spava u svojoj kutiji sa peskom.

Mnoge mačke prosto vole ovo mesto jer se tu osećaju udobno i sigurno. Ovo se, pre svega, dešava kada u kući ima više od jedne kutije sa peskom ili kada vlasnik redovno prazni i čisti kutiju.

Takođe, ako je krevet neudoban i nema drugu površinu za ležanje, mačka će ga pronaći u čistoj posudi sa peskom.

Stoga, ako je vaša mačka uvek pokazivala ovakve sklonosti, to ne znači nužno da se iza njih kriju određeni zdravstveni problemi, ali svakako podrazumeva naviku na koju treba reagovati.

Jedno od prvih rešenja može biti kartonska kutija, koju ćete ponuditi svom ljubimcu za igru ili popodnevnu dremku.

Međutim, ako je ovo ponašanje iznenadna promena, trebalo bi da obratite posebnu pažnju na nekoliko faktora.

Zdravstveni problemi

Mačka koja se ne oseća dobro i ima potrebu da urinira češće nego obično, izabraće  da legne pored svoje kutije ili čak – direktno u nju.

Zbog toga obavezno proverite da li vaš ljubimac:

  • urinira češće nego obično
  • ima poteškoća pri mokrenju
  • ima poteškoća sa obavljanjem drugih fizioloških potreba.

U slučaju pojave ovakvih simptoma, neophodno je da se konsultujete sa veterinarom, jer mogu ukazivati na pojavu dijabetesa, problema u funkcionisanju bubrega, urinarnih infekcija, kamena u bubregu, pojave cisli i slično.

Stres i potraga za sigurnošću

Ako je vaša mačka počela da spava u kutiji sa peskom i da, pritom, pokazuje znake promena u ponašanju, poput: nervoze, osetljivosti, agresije, razdražljivosti, jasno je da su sve navedene promene posledica stresa, čiji uzrok treba otkriti.

Dolazak novog člana u porodicu (čoveka ili životinje) ili promena dnevne rutine , samo su neki faktori koji mogu naterati vašu mačku da traži sigurnije mesto, nalazeći ga u kutiji sa peskom.

Brani svoju teritoriju

Nije tajna da su mačke vrlo teritorijalne životinje.

Stoga, dolazak novog člana u dom može učiniti da životinja oseti da su njeni resursi ugroženi i da ih treba zaštititi.

„ Zaštita resursa” jeste  prirodno ponašanje, ali ne mora biti i pozitivno. Ova posesivnost može izazvati agresivan stav, remeteći emocionalnu stabilnost životinje.

Ako čuvate više mačaka, uvek se preporučuje da svakoj od njih obezbedite posebnu kutiju sa peskom, kako biste izbegli opisane probleme.

Šta treba da uradite ako vaša mačka spava u kutiji sa peskom?

Najvažnija stvar je da otkrijete uzrok, i da delujete na njega, a ne na posledicu.

Takođe, obezbedite svom ljubimcu različite udobne i bezbedne površine za spavanje i postavite ih na mesta koja će mu se svideti.

Postavljanje nekoliko kartonskih kutija ili ćebadi i jastučića na sigurne police može biti odlično rešenje koje će vašu mačku odvratiti od ležanja u kutiji sa peskom.

Ako planirate da napravite bilo kakve promenu u kući, zapamtite da ih sprovodite postepeno kako biste sprečili da vaša mačka trpi stres .

Takođe je važno obratiti pažnju na opšte stanje i ponašanje mačke i proveriti da li postoji bilo kakva druga promena, čak i ako se čini neznatnom. Posmatrajte :

  • koliko vode dnevno pije
  • da li postoji pad ili porast apetita
  • da li mačka gubi dlaku
  • da li se ponaša nervozno ili letargično.

Otkrivanje malih promena na vreme može dovesti do ranog dijagnostikovanja problema, te i većih šansi za njihovo lečenje.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...