6 dokaza da je vaša mačka srećna (FOTO)

Koliko god se trudili, vlasnici ponekad nisu sasvim sigurni jesu li učinili sve što mogu za zdravlje i sreću svog ljubimca.

286

Ukoliko niste sasvim sigurni, ovi znaci će vam pokazati da se vaša mačka oseća dobro, srećno i mirno kraj vas:

  1. Govor tela

Posmatrajte kako vaša mačka leži, kako trepće i na koji način reaguje na zvuke iz spoljašnje sredine.

Ako mačka ravnomerno diše dok odmara, i ne pokazuje preplašenost u odnosu na spoljašnju sredinu, ovo je znak da se u vašem domu i vašem prisustvu oseća spokojno i zadovoljno.

Opušteno, prepušteno ležanje na leđima znak je odsustva anksioznosti i nezadovoljstva. U trenucima odmora i igre obratite pažnju na način na koji vaša mačka leži i u kojoj meri izlaže stomak i opušteno koristi šape za igru.

2. Dobar apetit

Mačka koja redovno i umereno jede zdrava je i zadovoljna. Pojačan ili smanjen apetit može ukazivati na dosadu, depresiju i usamljenost.

3. Razigranost

Samo zdrava i zadovoljna mačka dozvoljava sebi luksuz neobaveznog igranja sa vlasnikom.

Posvetite joj malo vremena, pažnje i pružite joj omiljene igračke. Ako bez oklevanja prihvata poziv na igru, ne brinite – radite sve baš kako treba.

View this post on Instagram

Hi friends ? From @encycatpedia

A post shared by Cats – gatos – kittens (@cats.gato) on

4. Higijena

Nezadovoljne i depresivne mačke često, poput ljudi, zapostavljaju i svoje dobre navike. Mačka koja se licka, a povremeno lizne i vas, srećna je, čista i zadovoljna.

5. Predenje

Predenje se najčešće i objašnjava kao zvuk koji mačke odašilju u trenucima opuštenosti i zadovoljstva. Ipak, veterinari savetuju da obratite pažnju na frekvenciju, to jest ritmičnost predenja, jer ono može biti i signal stresa ili reakcije na bol.

6. Odnos sa vama

Ako se vaša mačka telom trlja o vas, to je znak da vas doživljava kao svog, i da je spremna da vam veruje i zaštiti vas.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...