Angela Merkel ima uslov za Huawei pre nego što nastavi da radi u Nemačkoj

131

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Huawei mora da garantuje da neće podatke predavati vladi pre nego što se uključi u izgradnju 5G mreže u toj zemlji, prenosi Rojters.

Merkel je tokom posete Japanu rekla da je zbog brige za bezbednost važno da razgovara sa vladom Kine da najveća tehnološka kompanija te zemlje „ne bi prosto predala sakupljene podatke državi“.

Ona je studentima na univerzitetu Keio u Tokiju rekla da je bezbednost važna ako firme žele da rade u Nemačkoj, kao i da svima mora biti jasno da država Kina prosto ne može da pristupa svim podacima u kineskim proizvodima.

Tehnološke kompanije iz te zemlje imale su probleme u poslednjih godinu i nešto dana, jer su im razne vlade zabranile da učestvuju u gradnji telekom mreža, odnosno branile su svojim službenicima da koriste kineske tehnološke uređaje.

Nedavno je finansijska direktorka kompanije uhapšena pod optužbom za prevaru, a onda su SAD podigle optužnicu protiv kompanije za špijuniranje i krađu tehnologije, između ostalog. Huawei je negirao sve optužbe.

Vlada Nemačke još nije zauzela stav prema Huaweiju, odnosno prema tome da li će dozvoliti kompaniji učešće na tržištu.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...