„Usvajanje Statuta o Trepči nastavak ekonomskog genocida nad Srbima na severu KiM“

84

BEOGRAD – Republika Srbija nikako ne sme da odustane od borbe za Trepču, koja je sa stanovišta međunarodnog prava imovina Republike Srbije, kaže profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević i podseća da Kosovo nije priznati subjekt međunarodnog prava – jer nije članica Ujedinjenih nacija niti Specijalizovanih agenicija UN.

U izjavi za Tanjug Milisavljević ističe da se, sa pravnog aspekta, Statut rudarskog kombinata „Trepča“ koji je usvojen u parlamentu Prištine, mora smatrati ništavim i nepostojećim, jer je suprotan svim međunarodnim standardima kojima se garantuje pravo na imovinu, počev od Pakta o ekonomskim socijalnim i kulturnim pravima, do Protokola 1 uz Konvenciju o pravima čoveka pri Savetu Evrope.

„Sa političke strane ta odluka je jednostrana i jako štetna“, dodao je Milisavljević.

Prema njegovim rečima, na ovaj način se negiraju prava Republike Srbije u potpunosti i zanemaruje dugotrajno ulaganje u ovaj rudarski konglomerat.

Kada je reč o pravnim merama zaštite imovine Srbije, Milisavljević kaže da građani KiM i Srbije mogu da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava i traže priznavanje zagarantovanih prava.

S druge strane država Srbija mora da se obrati Savetu bezbednosti UN i da traži suspendovanje takve odluke, kao i organima Evorpske unije koji bi morali da stanu u odbranu evropskih vrednosti koje i sami poštuju, a to u zaštita ljudskih prava, vladavine prava i prava na imovinu.

„Ne sme se dozvoliti nasilno oduzimanje imovine bez ikakve nadoknade i valjane pravne procedure“, poručuje Milisavljević.

Zaštita pred međunarodnim sudovima nije moguća, jer kako kaže, Srbija ne priznaje takozvano Kosovo, što je preduslov za obraćanje nekom međunarodnom sudu. „Jedini pravni put je obraćanje građana Evropskom sudu za ljudska prava“, zaključio je Milisavljević.

On istovremeno zaključuje da je usvajanje Statuta o Trepči nastavak svojevrsnog ekonomskog genocida nad srpskim narodom na severu Kosova i Metohije i da taj akt civilizovan dijalog i trajno rešenja otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, čini sve daljim.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...