Programer pronašao rupu u sistemu i podizao silne pare sa bankomata

Ima li nekoga da nije maštao o džabe parama?

104

Ova priča zvuči kao zaplet nekog filma: nezadovoljni programer u banci otkrio je savršen metod da podiže koliko hoće para iz bankomata.

Ali, priča je istinita, Verge prenosi vest koju su potvrdili i South China Morning Post i Daily Economic: 43-godišnji Qin Qisheng uspeo je da podigne više od sedam miliona juana (oko milion dolara) sa bankomata kojima upravlja njegova banka Huaxia Bank – i to tako što je otkrio propust u programiranju.

Prema izveštajima, sistem banke nije dobro beležio podizanje novca sa računa ako se transakcija dešavala oko ponoći. Dakle, bankomat je izbacivao pare, ali tu sumu nije odbijao sa korisničkog računa. Obično bi to bio znak za uzbunu i banka bi dobila obaveštenje da transakcija nije uspela, ali je Qisheng navodno ubacio skriptu u sistem koja je zaustavljala te alarme.

Qisheng je počeo da podiže pare u novembru 2016, ali je banka otkrila da nešto nije u redu tek u januaru 2018, 1.358 transakcija kasnije. Tada je pozvala policiju i prijavila svog radnika.

Tu sad dolazi najčudniji deo priče: banka nije želela da podiže optužnicu protiv njega pošto je vratio pare. Svi pretpostavljamo da je htela da izbegne loš publicitet, jer je sistem bio popravljen. Huaxia je navodno tražila od policije da odustane od slučaja, navodno prihvativši Qishengovo objašnjenje da je samo testirao bezbednosni sistem banke, pošto je čuvao sav novac. Jasno.

Sudovi, naravno, ne funkcionišu tako nigde, pa ni u Kini, tako da se Qisheng sada suočava sa 10 i po godina u zatvoru nakon što je sud odbio njegovu žalbu. Istraga je otkrila da je programer prebacio novac na svoj lični račun umesto na neki lažni račun banke, a novac je ulagao i na berzi.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...