Stoltenberg: Dugo smo čekali da se Makedonija pridruži našoj porodici

95

BRISEL/SKOPLJE – Makedonija je danas, potpisivanjem Protokola u sedištu Alijanse u Briselu, napravila veliki korak ka tome da postane 30. članica NATO, a generalni sekretar Alijanse i makedonski premijer poručuju da je reč o istorijskom trenutku.

„Ovo je istorijski trenutak. Dugo smo čekali da se Makedonija pridruži našoj porodici“, poručio je Jens Stoltenberg uoči stavljanja potpisa svih članica NATO-a na protokol, prenosi agencija AP.

Stoltenberg je rekao i da ceremonija potpisivanja protokola označava početak procesa ratifikacije.

Makedonski premijer Zoran Zaev je poručio da je ovo istorijski dan koji obezbeđuje trajnu stabilnost Makedoniji.

„Srećni smo i treba da budemo, jer ćemo obezbediti trajnu stabilnost za našu zemlju. Omogućavamo sigurnost, bezbednost i mir. Napredak i razvoj su sada nezaustavljivi. Naša generacija i deca naše generacije će živeti bolje, kako u zemlji tako i u regionu“, napisao je Zaev na svom nalogu na Fejsbuku.

Ceremoniji potpisivanja protokola prisustvovao je i makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Pristupni protokol moraju da ratifikuju sve članice, a kako navodi AP, Grčka, koja je donedavno blokirala napore svog suseda da uđe u Alijansu, trebalo bi da ove nedelje bude prva koja će ratifikovati Protokol.

Nakon toga Skoplje će početi da koristi svoje novo ime, a članstvo u Alijansi moglo bi da usledi ili krajem ove ili početkom sledeće godine, navodi američka agencija.

Zvanično Skoplje je prethodno sa Atinom rešilo dugogodišnji spor Prespanskim sporazumo, prema kojem će novo ime države biti Republika Severna Makedonija.

Sporazum su, u međuvremenu, ratifikovali parlamenti obe zemlje.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...