Udruženje porodica kosmetskih stradalnika razočarano izostankom reakcije na imenovanje Seljimija

142

Udruženje porodica kosmetskih stradalnika saopštilo je danas da je razočarano izostankom reakcije domaćih i međunarodnih institucija i organizacija koje se bave ljudskim pravima na imenovanje bivšeg Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Sulejmana Seljimija za političkog savetnika kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Udruženje je u saopštenju navelo da je Seljimi, umesto da se odazove na poziv istražitelja Specijalnog suda za zločine OVK, imenovan za političkog savetnika premijera.

„Šta to i kako Seljimi, koji je do pre mesec dana bio u zatvoru na odsluženju višegodišnje kazne zbog ratnih zločina nad civilima tokom 1998. i 1999. godine, pa iznenada hospitalizovan kako bi, sada je već očigledno izbegao saslušanje u Hagu, može savetovati kosovsku vladu i Haradinaja lično“, navelo je Udruženje.

Predstavnici Udruženja su naveli da je pred početak rada Specijalnog suda za zločine OVK, Euleks ubrzano prebacio brojne predmete o zločinima nad kosmetskim Srbima i nealbancima, lokalnim kosovskim sudovima.

„Strepeli smo i uverili se da tako neće biti ni pravde, ni prava, ni istine za srpske žrtve“, ocenilo je Udruženje.

Udruženje je navelo da je Seljimi po optužnici Euleksa za slučajeve „Drenica 1“ i „Drenica 2“, najpre osuđen za ratne zločine na Kosovu na 14 godina robije, ali mu je kazna duplo umanjena i da se „zbog dobrog vladanja“, sada se nalazi na uslovnom otpustu.

„Seljimi je osuđen u slučaju ‘Drenička grupa’ sa još desetoro pripadnika OVK, zbog zločina nad civilima tokom 1998. i 1999“, naveli su članovi Udruženja i dodali da je Seljimi do kraja 1998. godine bio komandant glavnog štaba OVK i da bi po komandnoj odgovornosti trebalo da odgovara za sve zločine koji su u tom periodu počinjeni.

Šef osoblja premijera Kosova Ramuša Haradinaja Avni Arifi potvrdio je da je Seljimi imenovan za savetnika premijera.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...