Apple počinje proizvodnju sopstvenih čipova i modema?

Stvari se izgleda kreću u tom pravcu...

126

Apple je prebacio svoje napore da proizvede sopstveni čip u kompanijsko odeljenje za hardver sa distribucije, gde su do sada bili, preneo je Rojters pozivajući se na svoje izvore. Prostije rečeno, Apple izgleda namerava da počne da sam proizvodi ključne komponente iPhonea umesto da ih kupuje od drugih kompanija.

Modemi su neizostavni delovi telefona i drugih mobilni uređaja, pošto ih povezuju na mobilne mreže. Apple je nekada koristio isključivo modele kompanije Qualcomm, ali je 2016. počeo polako da prelazi na Intel, da bi poslednja generacija iPhonea bila potpuno bez Qualcomm komponenti.

Dizajniranje Appleovog modema preuzeo je u januaru na sebe Johny Srouji, viši potpredsednik hardverskih tehnologija. Javnost do sada nije imala prilike da čuje za ovaj „transfer“.

Srouji je došao u Apple 2008. godine da bi predvodio dizajniranje čipova, među kojima je i prilagođena A serija procesora, koji „teraju“ savremene iPhone i iPad uređaje, ali i Bluetooth čip koji pomaže tim uređajima da se upare sa bežičnim uređajima kompanije, kao što su AirPods ili Apple Watch.

Razvoj modema prethodno je vodio Ruben Kabaljero, kome je direktni nadređeni Dan Riccio, funkcioner zadužen za pravljenje iPada, iPhonea i Macova. Veliki deo tog posla uključuje integrisanje delova od kompanijinog velikog lanca dobavljivača.

Apple nije želeo da komentariše ovu vest, ali je Rojters primetio da je kompanija iz Kupertina oglasila da zapošljava modemske inženjere u San Dijegu, koji važi za centralno mesto za stručnjake za bežičnu tehnologiju, jer je Qualcomm već dugo tamo. Apple planira da tamo okupi svoje radnike.

Razvoj modema i čipova bi mogao da potraje godinama i nemoguće je reći kada će se čipovi pojaviti, niti u kojim uređajima. Apple izuzetno drži do svojih standarda i sve što proizvede mora da bude kvalitetno i da besprekorno radi.

Appleovo investiranje u modeme dolazi u isto vreme kada se operateri u razvijenim zemljama spremaju da pređu na 5G mreže. Ranije su se pojavljivali izveštaji da iPhone serija ove godine neće imati sposobnosti za 5G.

Drugi najveći proizvođači telefona, Samsung i Huawei, već proizvode svoje modeme. Proizvodnja modema će verovatno koštati Apple stotine miliona dolara godišnje tokom razvoja, ocenjuje Rojters, ali bi na duge staze definitivno doneo prihod.

Modemi su veliki deo cene Apple uređaja, pošto svaki od njih košta od 15 do 20 dolara, što znači da kompanija plaća od tri do četiri milijarde dolara godišnje za oko 200 miliona telefona koje proizvede u tom periodu.

Appleu bi takođe dobra došla kombinacija internih modema sa procesorima, što rade Samsung, Huawei i drugi. To daje prostora za veću bateriju i druge pogodnosti.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...