Lekari kažu: Ne dozvolite da deca koriste telefone u krevetu

To je samo jedna od preporuka stručnjaka

453

Roditelji ne bi trebalo da dozvoljavaju da deca nose telefone i druge mobilne uređaje u krevet, niti da ih koriste tokom obroka, upozorili su vodeći lekari u Velikoj Britaniji. Ovo su samo dve od osam preporuka nacionalne savetnice za javno zdravlje u Britaniji (chief medical officer), preneo je Guardian.

„Vreme provedeno na internetu može biti jako korisno za decu i mlade, ako se koristi za učenje i razvoj veština, kao i omogućavanje mladim ljudima da dođu do informacija. Ali, moramo da preduzmemo oprezan pristup, a naši saveti će pomoći deci da imaju sve te koriste i da budu zaštićena“, rekla je Sally Davies, koja obavlja funkciju javnog službenika za nacionalno zdravlje.

Njen tim je objavio da nema dovoljno dokaza da preporuči tačan broj sati ispred ekrana, ali da ima dovoljno dokaza koji pokazuju kako korišćenje tehnologije može poremetiti aktivnosti koje su dobre ili neophodne za zdravlje, kao što je spavanje.

Preporučuje se i da roditelji kažu deci da ne gledaju u ekrane dok prelaze ulicu, kao i da im govore za šta koriste svoje uređaje.

Roditelji su takođe „potkačeni“. Njima je rečeno da se edukuju o mogućoj zloupotrebi fotografija, reči i video-snimaka njihove dece na internetu, ali i da ne preteruju sa deljenjem sadržaja.

„Roditelji i staratelji nikada ne treba da pretpostavljaju da se deca raduju što se dele njihove fotografije. Svi treba da se drže pravila – ako sumnjate, nemojte da aploudujete“, navodi se u preporuci.

Lekarski tim je istakao da je potrebno još kvalitetnog istraživanja, ali je naglasio da roditelji, vlada, društvene mreže i tehnološke kompanije moraju odmah da počnu aktivno da rade na zaštiti mladih. Jedan od predloga je i da se dobrovoljno vodi računa o pravilniku ponašanja dece na internetu pre mogućeg uvođenja novih zakona.

U ostalim preporukama su pozivi da tehnološke kompanije podele anonimizirane podatke da bi pomogle istraživanju. Prodavci tehnologije bi trebalo da kupcima skrenu pažnju da na uređajima postoje sredstva za zaštitu dece i da im pokažu kako rade.

Kvalitetnije istraživanje je potrebno jer nije isto ako neko provodi sate i sate listajući razne društvene mreže ili troši isto to vreme za istraživanje za domaći zadatak ili školski projekat, ali te dve stvari su sada nerazdvojive u istraživanjima i svode se na „vreme provedeno pred ekranom“.

Iako su ovo saveti britanskih lekara, deluju prilično zdravorazumski i možda ne bi bilo loše da ih pogledate, pošto su društvene mreže u Srbiji jako popularne kod mladih.

Saveti za decu i roditelje britanskih lekara su ovakvi:

  • Naspavajte se dobro svake noći. Ostavite telefone van spavaće sobe kad dođe vreme za spavanje.
  • Razgovarajte oko deljenja fotografija i informacija na internetu i o tome kako se nekada njima manipuliše.
  • Pobrinite se da i vi i vaše dete budete svesni školskih preporuka o vremenu provedenom pred ekranom i da ih poštujete.
  • Napravite pauzu posle dva sata sedenja ili ležanja tokom korišćenja ekrana.
  • Savetujte deci da ne gledaju u ekran dok prelaze ulicu ili dok se bave aktivnošću koja zahteva punu pažnju.
  • Razgovarajte sa svojom decom o korišćenju ekrana i o tome šta gledaju. Promena ponašanja može signalizirati da su deca nesrećna. Pobrinite se da deca uvek znaju da mogu da razgovaraju sa nekim odraslim ako se osećaju neprijatno na internetu ili tokom korišćenja društvene mreže.
  • Razmotrite obroke bez ekrana, tako da biste mogli da direktno razgovarate, odnosno da odrasli mogu da posvete punu pažnju deci.
  • Pojedini uređaji imaju mogućnost da ograniče njihovo korišćenje ili korišćenje pojedinih platformi i te opcije je dobro koristiti.
Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...