Tako se to radi: Apple plaća tinejdžeru koji je otkrio bezbednosni propust

Nema šale, Apple ozbiljno shvata bezbednost svojih uređaja

236

Tehnološki gigant Apple platiće tinejdžeru koji je otkrio pomalo neverovatan bag u grupnim pozivima na aplikaciji FaceTime, preneo je Engadget.

U pitanju je 14-godišnji Grant Thompson iz grada Tuson u Arizoni. On je propust otkrio pre dve nedelje kada je nameštao grupni čet sa prijateljima da bi igrao Fortnite. Njegova majka Michele Thompson rekla je da je njen sin nekoliko puta pokušavao da kontaktira Apple putem mejla i društvenih mreža, ali bez uspeha.

Kompanija je prošle nedelje stupila u kontakt sa njom, nakon što su vesti o bezbednosnom propustu našle put do medija i postale viralne. U tom trenutku je kompanija blokirala privremeno FaceTime.

Kao što verovatno znate, pomoću tog baga ste svaki Apple uređaj mogli vrlo lako da pretvorite u špijunsku spravu, bez ikakvog preteranog „hakerisanja“. Apple je u četvrtak izbacio update iOS-a, 12.1.4 i popravio taj bag.

Rojters prenosi da je Apple potvrdio da namerava da Thompsonu plati, ali i da mu da dodatni poklon za školovanje i obrazovanje. Kompanija je označila njega i Davena Morrisa iz Teksasa za otkrivanje propusta u beleškama uz nadogradnju.

Količina u pitanju nije otkrivena, ali Apple nudi do 200.000 dolara u gotovini onima koji otkriju bagove u sistemu. Kompanija je 2016. formalno pokrenula taj program, koji je standardan u IT industriji, kada je i pozvala bezbednosne istraživae da učestvuju u njemu.

Prvi dobitnik bio je 19-godišnji Luca Todesco, koji je prvi uspeo da „jailbreakuje“ iPhone 7. Nešto ranije te godine Facebook je platio 10.000 evra 10-godišnjem detetu iz Finske koje je pronašlo način da briše korisničke komentare sa Instagramovog servera.

Oni koji su otkrili ovaj propust zaslužuju svaki cent koji će da dobiju, jer se bezbednosni propusti dešavaju zbog toga što ljudi ne razmišljaju, ali ne u Appleu, koji pitanja bezbednosti i privatnosti shvata vrlo ozbiljno.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...