Kako izabrati najboljeg psa za dete? (VIDEO)

Svako dete koje to želi – zaslužuje, i treba da ima ljubimca. Kao roditelji, vi odlučujete koje je pravo vreme i prava životinja za vašeg mališana. Ukoliko je to pas – evo kako odabrati najboljeg i najsigurnijeg prijatelja za svoje dete.

373

Dileme su posebno snažne ako u domu imate zaista malu decu, ili ako se mališani još uvek boje pasa, ili tek uče da hodaju.

Kada birate psa za svoje dete, razmišljajte o načinu života čitave porodice. Važno je da budete svesni da mnogo toga zavisi od dinamike vašeg doma, energije, stila života, uzrasta, zauzetosti i odgovornosti svakog pojedinca.

Energija psa

Informišite se o odlikama rase u odnosu na količinu energije i stepen aktivnosti koji je određenim vrstama potreban.

Budite iskreni prema sebi i objektivni u odnosu na pažnju i vreme koje su svi članovi vašeg domaćinstva spremni da mu posvete.

Veličina psa

Sitniji psi su izuzetno nežni, pa će se o njima valjano brinuti deca starijeg uzrasta.

Od pasa malih rasa stručnjaci kao izuzetne prijatelje dece posebno izdvajaju: jazavičara, maltezera, bigla i pudlu.

Zvuči paradoksalno, ali krupnije rase pasa često su mnogo nežnije, pažljivije i zaštitnički nastrojene prema maloj deci.

Naravno, sve zavisi i od prostora kojim raspolažete, i od toga da li živite u kući sa dvorištem ili u stanu.

Ako vam mogućnosti dozvoljavaju većeg psa, najboli saputnici za odrastanje vašeg deteta mogu biti: bokser, zlatni retriever, irski seter, ili labrador retriver.

Ako birate mešance

Pri izboru mešanca kao ljubimca za dete važno je postaviti nekoliko pitanje:

  • Da li znam kojih su rasa njegovi roditelji, i mogu li u odnosu na ovu informaciju da procenim veličinu, karakter, to jest – potrebe koje će pas imati kada odraste?
  • Kako se pas ponašao do sada (u azilu, na ulici, u porodici u kojoj je boravio) i pokazuje li neke probleme u ponašanju?
  • Kakvo je zdravstveno stanje psa i da li je primio sve vakcine i prošao sve medicinske preglede, ili je tek potrebno obezbediti ih.

Ako pas ne pokazuje probleme u ponašanja, ako njegova predviđena veličina i buduće potrebe odgovaraju vašim mogućnostima, i ako je sasvim zdrav, ne postoji razlog da upravo njega ne odaberete za ljubimca svog deteta.

Usvajanjem mešanca i svom detetu pružate važnu životnu lekciju o pravim vrednostima, humanom ponašanju, odanosti i zahvalnosti.

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...