Olimpijske medalje u Tokiju prave se od elektronskog otpada

Stari telefoni, laptopovi i slično reciklirani su za plemenite potrebe

269

Japan je posvećen samoodrživosti i recikliranju. Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine ranije su najavili da će sve svoje medalje iskovati or recikliranih telefona, laptopova i drugih elektronskih uređaja. Sada je otkriveno da su skoro sasvim ispunili svoj cilj sakupljanja sirovina od elektronskog otpada.

Organizaciona komisija sakupila je još u junu potrebnih 2.700 kilograma bronze, zatim 85,4 odsto od ciljanih 4.100 kilograma srebra (trenutno je na 3.500), kao i 93,7 odsto od 30,3 kilograma potrebnog zlata (trenutno je 28,4 kg sakupljeno).

Da bi se pribavila ova količina materijala, vlasti su sakupile oko 52,5 tone e-otpada širom Japana. Od toga je oko 47,5 tona od svih malih elektronskih uređaja, uključujući i telefone, dok je oko pet tona isključivo telefona sakupljeno u lokalnim prodavnicama NTT Docomo.

Uređaji su sakupljani u poštama i na drugim javnim mestima uz saradnju lokalnih opština. Do novembra 2018. godine, 1.594 opština, odnosno 90 odsto svih opština u Japanu, učestvovalo je u ovom projektu. Iako su zlato i srebro blizu ispunjenja svog cilja, program traje do 31. marta i organizatori uveravaju da ima više nego dovoljno vremena da se cilj ispuni.

Na Igrama u Riju 2016. godine dodeljeno je više od 900 medalja, koje su bile teške više od pola tone. MOK zahteva da zlate medalje sadrže bar šest grama zlata i 92,5 odsto srebra. Zlatne medalje na Zimskim igrama u Pjeongčangu vredele su 570 dolara po komadu. Organizaciona komisija Igara u Tokiju će ovog leta otkriti dizajn svojih medalja.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...