Pismo koje je izazvalo lavinu komentara na društvenim mrežama (FOTO)

321

BEOGRAD – Protesti građana protiv vlasti održavaju se od decembra prošle godine svake subote u 18 časova ispred platoa Filozofskog fakulteta u Beogradu. Protesti se od januara održavaju i u drugim gradovima širom Srbije. Podršku je pružio deo akademske i umetničke zajenice. Pored profesora, protestima su podršku pružili i studenti beogradskih fakulteta.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije sa protesta u Beogradu održanom 02. februara na kojima se vide vešala na stubu koji nosi jedan od učesnika protesta koje su izazvale osudu kako čelnika Saveza za Srbiju, tako i članova vladajuče partije. Fotografija je nastala na Terazijama kod hotela „Moskva“. MUP je identifikovao osobe koje su nosile vešala na pomenutom skupu.

S. G. je na predlog tužilaštva u utorak određen pritvor do 30 dana zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo i da će uticati na svedoke.

Odluka suda takođe je izazvala je gomilu komentara na društvenim mrežama. Tim povodom oglasila se majka jednog od osumnjičenih mladića kojima je određen pritvor otvorenim pismom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kojim ga je obavestila da je njen sin najmlađi politički zatvorenik u Evropi.

„Od Vas ništa ne tražim, niti Vas molim za bilo kakvu uslugu. Samo Vas obaveštavam, kao najodgovornijeg čoveka za stanje u državi, da znate da u Srbiji nema pravosuđa i nema pravde i da su sudstvo i tužilaštvo najveći problem naše države. Nažalost, moj Nikola je danas zatvoren u ćeliji beogradskog Centralnog zatvora. On je najmlađi politički zatvorenik u Srbiji. On je pritvoren bez postojanja bilo kakvog krivičnog dela. Tamo su ga smestili javni tužilac i sudija, ne po zakonu i pravdi, već po pritisku politike. Pravnička javnost je već rekla svoj stav o tome. I Vi ste diplomirani pravnik i vrlo dobro znate da Nikola nije učinio nikakvo krivično delo, kao i da mu se nikako nije smeo odrediti pritvor – navodi se u pismu mame Sanje.

Adresirano na diktatora Vučića. Otvoreno pismo Sanje. P. čiji je sin, utamničen od strane režima "delimično slobodne"…

Gepostet von Vojislav Todorović am Donnerstag, 7. Februar 2019

 

„Nikola je, na njegovu nesreću, danas postao najmlađi politički zatvorenik u Evropi, simbol političkog i pravnog nasilja, čiji su izvršioci Više javno tužilaštvo i Viši sud u Beogradu. Ovaj slučaj pokazuje sliku u kakvoj državi živimo i kolika nepravda vlada u Srbiji. Sada, kad sam lično doživela nemoć da svoje dete zaštitim od otvorenog kršenja zakona i videla kakvo nasilje nad pravdom se vrši od strane onih čiji je posao da se staraju o primeni zakona, moram da kažem da je jadna država u kojoj se ne poštuje zakon i gde malobrojna kasta privilegovanih može da radi šta hoće. E, Vi ste predsednik jedne takve države. „Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom“, rekao je mudri Njegoš. Kao običan građanin, samohrana majka, nisam uticajna i nemam novac, medije i političku moć i ne mogu u ovom trenutku da zaštitim svoje dete od samovolje i zlostavljanja političkih i pravosudnih moćnika, ali dobro znajte da ću se za Nikolu boriti kao lavica. A imam još jednu želju – da ničije dete više ne doživi ono što se desilo Nikoli“, napisala je Sanja.

Viši sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor maloletnom N.P, osumnjičenom zbog nošenja vešala na protestu u centru Beograda, 2. februara, zajedno sa S.G, koji za sada ostaje u pritvoru.

Ukinut pritvor maloletniku koji je nosio maketu vešala na protestu

Kako je ranije najavljeno, Sanja će govoriti sutra na protestu u Beogradu.

Sutra novi protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu, na skupu će govoriti ovaj pisac

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...