Ne baš dobre vesti za Apple: korisnici sve ređe menjaju svoj iPhone za novu verziju

Sve je duže vreme između apgrejda telefona za korisnike iPhonea

281

Kada se iPhone pojavio i skoro deceniju nakon toga, njegovi korisnici su ga često menjali za bolju i noviju varijantu. Mnogo je razloga za tako nešto, ali osnovna dva su da su tada ovi telefoni bili dostupni i drugi je da je svaka nova verzija stvarno bila osetni korak unapred.

Sada tako nešto nije slučaj, ne samo kada je u pitanju iPhone. Tržište mobilnih telefona usporava, a unapređenja više nisu toliko velika, već minimalna. Kako kažei Gartnerovo istraživanje, na koje se poziva Pocketnow, navodi da ljudi sada menjaju telefone na svakih 2,6-2,7 godina.

U slučaju Applea, vlasnici iPhonea su u fiskalnoj 2018. godini unapređivali telefone posle tri godine u proseku, prenosi CNBC. Analitičar Toni Sacconaghi predvideo je za tu kuću da će taj broj skočiti na četiri godine u ovoj fiskalnoj godini. Tome je doprineo i Appleov program zamene baterija, čime je produžen život starijih uređaja, tako da prosto nije bilo preke potrebe za apgrejdom.

Još jedan faktor je znatno manja prodaja na najvećem svetskom tržištu, u Kini, gde korisnici prosto misle da iPhone ne vredi tih para.

To nisu baš lepe vesti za Apple i njegovu budućnost. Sacconaghi je predvideo da će ove godine telefone apgrejdovati samo 16 odsto baze aktivnih iPhonea, za koju se procenjuje da iznosi 900 miliona.

Videćemo šta će reći brojevi, ali je činjenica da su telefoni sve bolji i funkcionalniji.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...