Ćuprija: Skandal u školi, državni sekretar u jednom ministarstvu protiv odluke drugog ministarstva

265

ĆUPRIJA – Visoka medicinska škola u Ćupriji,  koja je javnosti od ranije poznata po zapošljavanju poslanika SNS,  našla se u centru novog skandala.

U ovoj školi državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak napravio je pobunu protiv odluke Ministarstva prosvete o uduživanju visokih škola u Srbiji u akademije, saznaje „Blic“.

Time je Bošnjak, koji je državni sekretar u jednom ministarstvu praktično agitovao protiv odluke drugog ministasrtva i uspeo da izdejstvuje da škola odbije predlog o ujedinjenu u akademiju, iako je u pitanju zvaničan projekat Ministarstva prosvete iza koja stoji Vlada Srbije i koji je podržao Nacionalni savet za visoko obrazovanje.

Udruživanje visokih škola koje je predložilo ministarstvo, trebalo bi, između ostalog, da demontira uigrani sistem u visokim školama gde direktori raspolažu ogromnim svotama novca, a nikome ne polažu račune.

Takođe, trebalo bi da uvede red i u studijske programe, angažovanje nastavnog kadra, njihove plate… Time bi praktično moglo da se stane na put svim lošim praksama u ovoj školi.

Na tonskom snimku, do koga je došao „Blic“,  može se čuti kako direktor škole Hristos Aleksopulos čita Bošnjakovo pismo zaposlenima u kojem im državni sekretar poručuje da tu odluku ne podrže.

„Predlažem da kolektiv ne prihvati iz niza razloga, kojim bi se usporio dalji razvoj nastave, i onemogućava sve veća uspešnost i dobri rezultati naših studenata… Inicijativa o centralizaciji visokog školstva je usmerena protiv budućnosti Srbije i ravnomernog regionalnog i lokalnog razvoja“,  navodi se u Bošnjakovom pismu koje je je direktor škole  pročitao.

Naime, prema najavama ministra Mladena Šarčevića,  upravo će ova škola biti “u vrhu njegovih interesovanja”, jer je nju percipirao kao jednu od škola sa najviše problema.

Ako se to desi, sam Bošnjak bi mogao da ostane bez posla u školi u kojoj je inače angažovan pod krajnje spornim okolnostima. On je u ovoj školi krajem prošle godine na konkursu izabran za radno mesto višeg predavača za oblast Integrativna zdravstvena i socijalna zaštita, iako ne ispunjava uslove.

Pored njega, inače doktora veterinarskih nauka, predavači u medicinskoj školi su i poslanici SNS Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić i Darko Laketić, koji je inače i venčani kum direktora škole.

U međuvremenu, Orlića više nema na platnom spisku, ali su Martinović i Laketić i dalje na njemu.

Autentičnost pisma potvrdio je za “Blic” i državni sekretar Bošnjak.

“ Naravno da potvrđujem autentičnost pisma koje sam poslao za Sednicu veća. Smatram da je objedinjavanje u Akademiju strukovnih studija dobro rešenje za tri postojeće visoke škole strukovnih studija u Šapcu , ali da u slučaju Visoke medicinske škole u Ćupriji i objedinjavanja turističkom i Visokom medicinskom školom iz Beograda nije dobro ni za studente, niti za kvalitet njihovog obrazovanja i nastave, niti za lokalnu samoupravu u Ćupriji“,  kazao je on.

Naveo je i da je potrebno je stimulisati saradnju, ali i konkurenciju među školama.

„Bilo bi logičnije da visoke škole budu deo najbližih Univerziteta, u ovom slučaju Univerziteta u Kragujevcu, nego Akademije sa sedištem u Beogradu“,  rekao je on, istakavši da iskreno veruje u decentralizaciju.

Inače, Bošnjak osim posla u ministarstvu, i ovog u Ćupriji, je i predavač u Visokoj poljoprivrednoj školi strukovnih studija u Šapcu, gde je angažovan trećinu radnog vremena.

Visoka medicinska škola u Ćupriji mesecima unazad ne izlazi iz medija, a sve zbog spornih odluka menadžmenta škole.

Tokom prošle godine najpre je u javnost dospela informacija da je direktor škole Hristos Aleksopulos angažovao poslanike SNS Martinovića i Orlića, i to suprotno zakonu, što je kao jednu od nepravilnosti utvrdila i Prosvetna inspekcija.

Sa druge strane, bez posla je ostalo i devet profesorki i predavača, ali ne i kadrovi SNS, kojima medicina, osim Darka Laketića (poslanik SNS) nije struka.

Takođe, desilo se i da su neke od zaposlenih i bivših zaposlenih direktora Aleksopulosa prijavljivale i policiji jer je nekima od njih pretio, što je on očekivano negirao. Jednu od njih je i sam tužio zbog povrede časti i ugleda i narušavanja kreditne sposobnosti škole, iako su one ukazivale na nepravilnosti u radu škole.

Pre dve godine, kada je na čelu škole u Ćupriji bio Dragoslav Ilić, u javnost je procureo mejl koji je on posalo na adrese četvoro šefova katedri, uz zahtev da se povećaju kriterijumi za prolaznost na ispitima, inače će im plate biti smanjene.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...