Rusija i SAD podneli Savetu bezbednosti UN suprotstavljene rezolucije

97

SAD su podnele Savetu bezbednosti UN nacrt rezolucije o Venecueli pozivajući na olakšanje dostavljanja međunarodne humanitarne pomoći i angažovanje za predsedničke izbore, što je izazvalo kontrapredlog Rusije, naveli su diplomatski izvori.

Američki nacrt, u koji je agencija Frans pres imala uvid, izražava „punu podršku“ Savetu Narodne skupštine Venecuele, kao jedine izabrane demokratske institucije u zemlji. U njoj se izražava duboka zabrinutost zbog nasilja i preterane upotrebe sile venecuelanskih bezbednosnih snaga „protiv mirnih nenaoružanih demonstranata“.

Vojska Venecuele sprečava ulazak humanitarne pomoći, Pompeo uputio apel

Takođe se poziva na politički proces koji će voditi ka „slobodnim, pravednim i verodostojnim predsedničkim izborima“ i poziva generalni sekretar UN Antonio Gutereš da posreduje da bi se ostvario takav izborni proces.

Na kraju nacrta rezolucije se naglašava potreba da se izbegne dodatno pogoršanje humanitarne situacije u Venecueli i olakša isporuka pomoći svima kojima je potrebna.

Za sada Vašington nije naveo datum kada bi moglo da se glasa o tom tekstu i pregovori o njemu se nastavljaju, rekao je jedan diplomata.

Prema drugom diplomati, Rusija koja podržava predsednika Nikolasa Madura i optužuje SAD da podstiče „državni udar“ u Venecueli, upotrebiće svoje pravo veta.

Gutereš objasnio stav UN prema situaciji u Venecueli

Moskva je članicama Saveta bezbednosti predložila „alternativni tekst“ rezolucije, naveli su diplomatski izvori. U tom tekstu se izražava „zabrinutost“ Saveta bezbednosti zbog pretnji pribegavanja silom protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Venecuele.

Takođe se kritikuje pokušaj intervenisanja u predmetima koji se uglavnom odnose na unutrašnja pitanja te zemlje.

U ruskom predlogu takođe se poziva na rešenje sadašnje situacije mirnim sredstvima, i pruža podrška svim inicijativama koje nastoje da se nađe takvo rešenje.

Prema jednom diplomati, ruski predlog rezolucije, u slučaju kad bi se podneo na glasanje ne bi dobio potreban broj devet glasova bez upotrebe veta neke od članica.

Opozicionar Huan Gvajido koji se proglasio privremenim predsednikom Venecuele i koga je priznalo oko 40 zemalja rekao je u petak da je spreman na sve uključujući da dozvoli vojnu intervenciju SAD da istera Nikolasa Madura sa vlasti.

Humanitarna pomoć SAD su nedavno uputile u kolumbijski grad Kukutu na granici sa Venecuelom ali predsednik Maduro rekao je da ona neće ući u njegovu zemlju.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...