Dekan Pravnog fakulteta odgovorio Marku Vidojkoviću na optužbe koje je izrekao na protestu „Jedan od pet miliona“

1.693

Optužbe pisca Marka Vidojkovića na račun Pravnog fakulteta izgovorene na protestu „Jedan od pet miliona“ u Beogradu, ozbiljne su i olako izrečene bez navođenja bilo kakvih dokaza i podložne su krivičnom gonjenju, navodi se u saopštenju dekana Pravnog fakulteta u Beogradu prof. dr Zoran Mirković koje je dostavljeno Tanjugu.

„Obraćam se javnosti u nameri da zaštitim ugled i čast Pravnog fakulteta kao institucije, njegovih profesora i saradnika i preko 52. 000 diplomiranih pravnika, kao i svih članova akademske zajednice, od ovakvih neutemeljenih, nedoličnih i štetnih izjava“, navodi dekan Mirković i dodaje da je „pisac Vidojković, nedostatkom elementarne pristojnosti, svojim vulgarnim rečnikom i gestikulacijom, govorio isključivo o sebi, a ne o drugima“.

On podseća da Univerzitet u Beogradu i Pravni fakultet imaju dugu istoriju preko dva veka, da na Pravnom fakultetu predaju 33 redovna i 23 vanredna profesora, 26 docenata, tri nastavnika stranog jezika, 14 asistenata i pet saradnika u nastavi i da su oni vrhunski stručnjaci u svojim naučnim oblastima.

Pokret socijalista pita Vidojkovića da li će vratiti diplomu fakulteta na kojem su „smradovi i ološi“

„Pravni fakultet ima izuzetan ugled u međunarodnoj akademskoj zajednici. Naši profesore drže predavanja na stranim fakultetima, učestvuju na naučnim skupovima, objavljuju radove u prestižnim svetskim naučnim časopisima“, navodi se u saopštenju.

Mirković skreće pažnju i na to da fakultet, imajući u vidu tešku materijalnu situaciju u društvu, stipendira iz sopstvenih sredstva 100 najboljih studenata slabijeg materijalnog stanja, te da se na Fakultetu neguje zdrava univerzitetska sredina, za koju je kao i za svaku drugu sredinu, normalno da se ljudi oko nečega ne slažu.

Dekan Fakulteta za poslovne studije poslao oštru poruku Marku Vidojkoviću

“ Uprava Pravnog fakulteta u svom postupanju ne pravi razliku između onih koji nešto potpišu i onih koji te ne učine“, navodi Mirković.

Profesor Pravnog fakulteta odgovorio na kritike Marka Vidojkovića upućene na protestu

On istovremeno apeluje na govornike da prilikom obraćanja ne govore neistine, ne vređaju, jer je to nekulturno, protivno građanskim vrednostima i kažnjivo po Krivičnom zakoniku.

„Podsetio bih sve nas da pripadamo pravnoj tradiciji, čija je pravna pravila postavio rimski pravnik Ulpijan i koja glase: Pošteno živeti, nikoga ne vređati i svakome dati ono što mu pripada“, zaključuje Mirković.

Pisac Marko Vidojković, u subotu na protestu u Beogradu, rekao da je „Pravni fakultet leglo neverovatnih smradova, neverovatnog ološa, i što je paradoksalno leglo kriminala… da ima mnogo antiheroja, kretena… i kako se ono kaže… nije bitno“.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...