Država „otuđila“ i sedam vojnih kompleksa

Iz Republičke direkcije za imovinu izneli podatke šta je sve prodato, ali i kupljeno u prethodnoj godini

407

BEOGRAD – Od prodaje gradskog građevinskog zemljišta države u 2018. na različitim lokacijama u Srbiji u republički budžet slilo se nešto više od 528 miliona dinara, kažu u Republičkoj direkciji za imovinu.

Reč je nepokretnostima u svojini Republike Srbije koje su prodate radi ozakonjenja objekata ili izgradnje stambenih, komercijalnih, industrijskih i drugih objekata.

Direktor Direkcije Jovan Vorkapić kaže za Tanjug da je Direkcija u 2018. prodala i 19 nepokretnosti, objekata, odnosno poslovnih prostora i stanova, za oko 2,1 miliona evra.

Vorkapić kaže i da je prošle godine otuđeno sedam vojnih kompleksa čija je ukupna vrednost 3,2 miliona evra.

Podsetio je da je Direkcija prošle godine kupila za potrebe Državnog pravobranilaštva objekat GP „Rad“ u stečaju na 15. aukciji, po početnoj ceni 21,5 odsto procenjene cene, odnosno za 2,8 miliona evra.

Vorkapić kaže da je to izuzetno dobra cena za 3.600 kvadratnih metara u Kosovskoj ulici u centru Beograda.

Naveo je da je Direkcija za Državno pravobranilaštvo spovela postupak javne nabavke za idejni projekat koji je gotov, kao i za glavnog izvođača što je, takođe, sprovedeno.

„Sada predstoji da raspišemo javnu nabavku za građevinske radove, da toj zgradi u centru grada vratimo prethodni izgled i da Državno pravobranilaštvo koje sada kuburi sa prostorom konačno ima zgradu dostojnu njegove uloge u društvu“, rekao je Vorkapić.

Kako je naveo, Direkcija je za potrebe formiranja nagradnog fonda „Uzmi račun i pobedi 2018“ pribavila 11 stanova, čija je ukupna vrednost oko 962.000 evra.

Vorkapić je rekao da je Direkcija u decembru 2018. godine u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavila da namerava da kupi nepokretnost površine od 4.000 do 5.000 metara kvadratnih, koja bi se koristila za smeštaj i ishranu 250 učenika i studenata u Valjevu.

Takođe, dodaje Vorkapić, tada je u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave objavljen još jedan poziv za prikupljanje pisama o nameri za prodaju nepokretnosti na teritoriji grada Valjeva, površine do 2.000 metara kvadratnih za potrebe organa uprave.

„Kako bismo osigirali da ovaj postupak bude u potpunosti transparentan, iako Republika Srbija može ići na direktnu pogodbu, insistirali smo na tome da objavimo javni poziv i da pozovemo one koji imaju takve objekte da se jave“, rekao je Vorkapić.

Na dva poziva se, kaže, javio po jedan ponuđač i u ovom trenutku oba ministarstva razmatraju njihove ponude u smislu da li su odgovarajuće i da li ispunjavaju sve uslove iz javnog oglasa.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...