Iz dana u dan sve više obolelih od virusa gripa, a epidemiolozi tek najavljuju porast obolelih

498

Broj obolelih, ali i preminulih od posledica virusa gripa raste iz dana u dan, a do sada je preminulo 19 ljudi, među kojima i dvoipogodišnje dete. Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, za oko 84.969 osoba se sumnja da su obolele, a epidemiolozi upozoravaju da postoji tendencija rasta ovih brojki u predstojećem periodu.

U subotu je zabeležen i jedan smrtni slučaj dvoipogodišnjeg deteta u Čačku, koje je preminulo od respiratorne infekcije, za koju postoji sumnja da je posledica virusa gripa, a što će naknadno biti utvrđeno obdukcijom.

Dok se među stanovništvom širi zabrinutost, a epidemiolozi upozoravaju da trenutno stanje nije neuobičajeno, iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštavaju da se registruje srednji intenzitet aktivnosti gripa, ali i široka geografska rasprostranjenost.

Naime, do sada su potvrđeni slučajevi gripa sa teritorije Grаdа Bеоgrаdа, Nišаvsкоg, Јužnоbаčкоg, Pоmоrаvsкоg окrugа, Јаblаničкоg, Коlubаrsкоg, Rаsinsкоg, Sеvеrnоbаčкоg, Sеvеrnоbаnаtsкоg, Zаpаdnоbаčкоg, Zlаtibоrsкоg, Šumаdiјsкоg, Mоrаvičкоg, Rаšкоg, Pirоtsкоg, Brаničеvsкоg, Pоdunаvsкоg, Јužnоbаnаtsкоg, Mаčvаnsкоg, Bоrsкоg, Srеmsкоg, Tоpličкоg, Zајеčаrsкоg i Pčinjsкоg окruga.

Direktor Opšte bolnice u Čačku: Nema razloga za paniku, preduzimamo sve mere u vezi sa gripom

Registrovani su slučajevi virusa gripа tipа А (H1N1 i H3N2), којi su nајzаstupljеniјi i u zеmljаmа u rеgiоnu.

„U narednih mesec dana može se očekivati povećanje broja obolelih. Očekuje se da period školskog raspusta uspori širenje virusa, a s druge strane očekuje se da će povratak dece u škole uticati na povećanje broja obolelih, kaže Kisić Tepavčević.

Istog je mišljenja i epidemiolog Zoran Radovanović. On smatra da je epidemija virusa gripa veštački prekinuta raspustom, ali i brojnim neradnim danima u prazničnom periodu. Ipak, kada se deca vrate u školu, broj obolelih će značajno porasti, zaključio je Radovanović.

On dodaje i da nije isključeno da se u Srbiji neće ponoviti screnario iz neke od zemalja regiona, gde je broj žrtava gripa znatno veći – Rumunija – 72 osobe preminule, Hrvatska – 45 preminulih.

„Broj obolelih je trenutno najviši u uzrasnoj grupi od nula do četiri godine, rekla je prof. dr. Darija Kisić Tepavčević.

Ona dodaje da se upravo u tom uzrastu najčešće ide kod lekara, a samim tim i najčešće prijavljuju slučajevi gripa.

„Najugroženiji su najmlađi i najstariji. Deca starosti ispod pet godina su ugrožena, deca starosti ispod dve godine su još ugroženija, a deca starosti ispod šest meseci su najugroženija“, rekao je za „Blic“ epidemiolog Zoran Radovanović.

Istakao je i da je neophodno da roditelji sa malom decom izbegavaju česte kontakte, posete, javna mesta i slično.

Pored najmlađih, rizična je i populacija starosti preko 65 godina, a naročito hronični bolesnici, upozorio je Radovanović.

U Nišu pet osoba preminulo

U proteklih 48 časova, na Klinici za infektivne bolesti u Nišu preminule su dve osobe M.S. (66) i LJ.J. (75), kod kojih je analizom krvi potvrđeno prisustvo virusa gripa AH1N1, poslednja žrtva je policajac B. M. (43) iz Niša, kod koga je takođe potvrđeno prisustvo ovog virusa. Dakle, do sada je u Nišu preminulo šestoro pacijenata obolelih od gripa, a trenutno je još 11 osoba životno ugroženo.

„Na Klinici za infektivne bolesti, trenutno su hospitalizovana ukupno 32 pacijenta, od kojih je 11 na respiratorima i životno su ugroženi“, kažu u Kliničkom centru u Nišu.

U petak, 8. februara, na teritoriji grada Niša prijavljena je epidemija gripa, a prema podacima Instituta za javno zdravlje, do sada je u ovom gradu registrovano više od 3.800 slučajeva sa simptomima sličnim gripu, čime je ovaj broj udvostručen u odnosu na minulu nedelju.

Osmoro dece je hospitalizovano, ali njihovo stanje je za trenutno stabilno, rečeno je u Kliničkom centru u Nišu.

Posete zabranjene u bolnicama širom Srbije

U danima za nama, u cilju prevencije širenja virusa gripa, zabranjene su posete u bolnicama i kliničkim centrima širom Srbije, a između ostalog, i u: Kliničkom centru Srbije, GAK „Višegradska“, Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, KBC-u „Bežanijska kosa“, KBC-u „Zvezdara“, Vojnomedicinskoj akademiji, Opštoj bolnici „Đorđe Jovanović“, Opštoj bolnici u Kikindi, Opštoj bolnici u Subotici, Opštoj bolnici u Požarevcu, Opštoj bolnici u Petrovcu na Mlavi, Opštoj bolnici u Užicama, Kliničkom centru u Nišu.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...