Izjava predsednika Evropskog parlamenta „razbesnila“ Hrvate i Slovence (VIDEO)

121

ZAGREB – Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani „razbesneo“ je Hrvate i Slovence jer je tokom ceremonije obeležavanja Dana sećanja u italijanskoj Bazovici Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom.

„Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija“, rekao je Tajani u govoru povodom Dana sećanja na žrtve egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije, prenosi zagrebački Index.

On je na svom Fejsbuku objavio i video sa ceremonije u kome je rekao da danas odaje počast palim žrtvama mržnje prema Italijanima, koje su počinili „oni koji su na uniformi imali crvenu zvezdu“ i dodao da će u Evropskom parlamentu podsetiti na „tragediju vezanu za Trst“.

È difficile trattenere l’emozione. I nostri fratelli sono stati uccisi qui con la sola colpa di essere italiani.Non dimentichiamoli.?? #FOIBE #IoRicordo #10febbraio #Basovizza

Gepostet von Antonio Tajani am Sonntag, 10. Februar 2019

On je rekao i da Trst simbolizuje nacionalni identitet Italijana, kao i da u tom gradu puno patili iako su bili prisiljeni da napuste područje u kome su živeli.

„Na kraju su, zahvaljujući istini i pravdi, pobedili i zato danas slavimo uspomenu na te strašne godine i nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi. Uspeli smo da izbegnemo da se zauvek ugasi svetlo nad događajima u Trstu“, rekao je Tajani.

Takođe, on je podsetio da se ne sme dopustiti da se u Venecueli u kojoj živi puno Italijana ponovi „komunistička diktatura kao Titova“.

Index navodi da je ideja o italijanskoj Istri i Dalmaciji bila jedno od glavnih načela italijanskog fašizma nastalog 20-ih godina prošlog veka.

Index podseća da se tajnim Londonskim ugovorom iz 1915. godine Italija obavezala da će ratovati na strani Antante, ali je zauzvrat tražila veliki deo istočnojadranske obale koja je u to vreme bila deo Austro-ugarske Monarhije, a nakon rata, novembra 1918. godine, italijanska vojska okupira je veliki deo Dalmacije.

Dve godine kasnije potpisan je Rapalski ugovor između tadašnje Kraljevine SHS i Italije, po kome su Italiji pripali Trst, Gorica, Gradiška i deo Kranjske, Istra, Zadar, ostrva Cres i Lošinj, Lastovo i Palagruža.

Nakon Drugog svetskog rata Dalmaciju i Istru oslobađaju partizani.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...