Lasta: Procena vrednosti, pa prodaja – a 2.000 zaposlenih?

Država planira da proda 77 odsto udela u najstarijem transportnom preduzeću u Srbiji

415

BEOGRAD – Nadzorni odbor preduzeća „Lasta“ izabrao je konsultantsku kuću „BDO Business Advisory“ iz Beograda za procenu imovine i kapitala ovog preduzeća, rečeno je Tanjugu u „Lasti“.

Nakon procene koja se, kako kažu, očekuje do kraja marta, država planira da objavi prodaju 77 odsto udela u ovom najstarijem transportnom preduzeću u Srbiji.

Vlasništvo u „Lasti“ imaju – Republika Srbija, Akcionarski fond, Grad Beograd, nekoliko lokalnih samouparava, Fond PIO, RFZO…, a 23 odsto akcija je u rukama malih akcionara.

Budući kupac moraće da se obaveže da će uložiti sredstva u vozni park preduzeća i da će zadržati isti broj od oko dve hiljade zaposlenih.

Iako je i prošle godine planirana prodaja „Laste“, čelni ljudi preduzeća su tada tražili da se uradi konverzija poreskih dugovanja od oko 700 miliona dinara u kapital preduzeća.

„To je dug koji je nastao 2004, 2005. godine i na njega su stizale kamate. Svakog meseca smo plaćali 13 miliona dinara obaveza. I onda se postavilo pitanje da li ćemo doći do trenutka kada više ne možemo da servisiramo (dug), da zalažemo autobuse kod Poreske uprave ili ćemo ići u stečaj“, rekao je ranije Tanjugu, direktor „Laste“ Toni Gajić.

Teg koji je ovo preduzeće nosilo bio je težak 550 miliona dinara, a ostatak do 700 miliona činila su druga potraživanja kao i ona prema ćerki firmi „Lastri“.

Gajić je rekao da je ceo postupak konverzije proces koji je trajao dugo, a da je završen u novembru prošle godine prenosom potraživanja u kapital preduzeća.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...