Rusija planira da isključi internet u zemlji

Polako počinje sprovođenje širog plana bezbednosti

118

Rusija planira da celu zemlju isključi sa interneta u sklopu neke vrste vojne vežbe, čiji je cilj da se ustanovi da li država može da funkcioniše i kada nije povezana sa svetom van granica, prenosi ZDNet, pozivajući se na ruske izvore.

Vlasti Rusije i internet provajderi sprovešće ovaj test da bi se pobrinuli da podaci koji se prenose između njenih građana i organizacija mogu da ostanu unutar zemlje, umesto da budu preusmeravani međunarodno. Tačan datum vežbe se ne zna, ali bi trebalo da se održi pre 1. aprila ove godine.

Ovo se radi da bi se utvrdilo i da li novi predloženi zakon može da funkcioniše. Zakon nalaže ruskim operaterima da se pobrinu da mogu da nastave da rade čak i ako su diskonektovani od stranog agresora. Predlog zakona iznet je pred ruski parlament decembra 2018, a u njemu piše da bi ruski telekomi takođe trebalo da mogu da preusmere sav internet ka tačkama koje je odobio Roskomnadzor, rusko regulatorno telo.

Iako nijedan od ruskih provajdera nije rekao da se ne slaže sa zakonom, svi su skrenuli pažnju da bi primena ovog zakona izazvala velike poremećaje u ruskom internet saobraćaju. Zatvaranje interneta je jako skupa stvar. Ne znamo tačno koliko, ali jedna analiza iz 2016. (možete je naći na engleskom na OVOM LINKU) navodi da čak i kratak prekid interneta može da nanese štetu ekonomiji koja se meri u milijardama dolara.

Ruske vlasti objavile su 2017. da planiraju da preusmere 95 odsto kompletnog ruskog saobraćaja u zemlju do 2020. godine. Ova nova vežba je i deo starih napora Rusije da sprovede internet saobraćaj koji može da se filtrira, sličnom onom u Kini.

Ipak, ovaj plan se do sada vrlo sporadično sprovodio. Roskomnadzor ima spisak zabranjenih aplikacija i sajtova, među kojima su i lokalno finansirana Telegram, kao i LinkedIn, ali sa druge strane dozvoljava rad aplikacijama napravljenim u SAD, kao što su Facebook, WhatsApp i Google.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...