Zakon o poreklu imovine – ispitivaće se 10 godina unazad?

Ministarka objasnila šta bi se ispitivalo prema predlogu novog zakona i kakve bi bile kazne

1.938

BEOGRAD – Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da bi novi zakon o poreklu imovine mogao da predvidi mogućnost ispitivanja imovine unazad 10 godina.

„Jedan od naših predloga je da to bude mogućnost ispitivanja imovine unazad 10 godina. Na kraju javne rasprave ćemo videti kakvi će biti zaključci“, rekla je ona za televiziju „Hepi“.

Kuburovićeva je istakla da je pisanje tog zakona bilo jedan od prvih zadataka koji je dobila 2016. godine, zajedno sa Ministarstvom finansija i da je tada formirana radna grupa za izradu nacrta zakona o poreklu imovine.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC, arhiva

„Došli smo do okvirnog nacrta, međutim tada je prioritet bio donošenje zakona o nadležnosti državnih organa o suzbijanju organizivanog kriminala i korupcije, na reorganizaciji tužilaštva i sudova, osnivanje posebnih odeljenja koji se bave korupcijom. Zakon od poreklu imovine je bio krovni zakon koji je trebalo da uspostavi novi sistem rada nadležnih organa za procesuiranje krivičnih dela sa koruptivnim elementom a nakon toga da pristupimo dovršetku rada zakona o poreklu imovine“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, prema predlogu zakona, ispitivalo bi se da li je imovina zakonito stečena ili ne, i da li je ono što je zakonito stečeno i prijavljeno Poreskoj upravi, odnosno da li je plaćen porez.

Ministarka pravde je podsetila da je 2002. godine postojala mogućnost unakrsnog ispitivanja imovine, ali taj zakon u praksi nije dao efekte kakve smo želeli.

„Nije jasna i precizna formulacija kako taj postupak treba da teče. S druge strane u tom momentu, možda niste imali i adekvatne registre da bi mogli da vršite unakrsno ispitivanje neke imovine. Danas imate elektronske registre gotovo svih onih podataka koji su neophodni da utvrdite šta jedno lice poseduje. Najbitnije je utvrditi njegovu stvarnu vrednost imovine i utvrditi njegove prihode“, napomenula je Kuburovićeva.

Upitana kakve će kazne biti za one kojima se taj disbalans primeti, ona je rekla:

„Kada utvrdite da postoji veliki disbalans između vaših prihoda i vaše stvarne imovine, upravo ta razlike neprijavljene imovine i onoga što ste prijavili je osnovica koja će biti oporezivana, a naš prelog je da to bude 75 procenata. To je izuzetno visoka poreska osnovica i upravo je na neki način kazna onima koji nisu prijavljivali sve što imaju ili koji su na nezakonit način stekli. S druge strane, ukoliko Poreska uprava u toku postupka ustanovi da možda postoje elementi krivičnog dela, onda treba da dostavi to nadležnim državnim organima i onda na scenu stupaju ova koruptivna odeljenja“.

Ministarka je rekla da novi zakon neće pružiti mogućnost da, pre nego što dođe do postupka, svi koji su nešto prikrivali mogu to da prijave.

„Ono što često izaziva nedoumice kod građana, ovaj zakon se ne odnosi samo na funkcionere. On se odnosi apsolutno na sve, na bilo koga koji sa svojim stilom života može da izazove sumnju da troši mnogo više nego što prikazuje da zarađuje ili da mesto na kome radi možda ne opravdava onakav stil života koji vodi“, podvukla je Nela Kuburović i napomenula:

„Različiti su načini prikrivanja imovine, svašta ulazi u imovinu, nije samo nepokretnost koju lako možete da identifikujete, naročito kada su reči o udelima i akcijama pravnih lica. Imali smo priliku da vidimo da su pokušavali da kažu da su pozajmili novac. Suština jeste da ovaj zakon omogućava da onaj koji je pozajmio odmah izaziva sumnju i on opet može da dođe “pod oko“ Poreske uprave. Imate zakon o agenciji za borbu protiv korupcije koji na neki način vodi registar imovine svih funkcionera i povezanih lica, koji su takođe obavezni da prijave imovinu kada je reč o funkcionerima“.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC, arhiva

Na konstataciju da imamo bogate pojedince i siromašnu državu, što se govori već decenijama, pošto smo imali situacije da „socijalni slučajevi“ imaju ogromne imperije, ona je izjavila:

„Imali smo pojedince koji su se kada su bili na funkcijama enormno bogatili i povećavali svoj privatni kapital, tako da je došlo vreme da se preispita. Postavlja se pitanje kako je neka imovina mogla tako da raste kada ste vi funkcioner, morate da zamrznete sva svoja upravljačka prava u određenim organima, na koji način je to preduzeće poslovalo i kako je ostvarilo tako veliki profit. Poreska uprava će raditi po sistemu ukoliko sama utvrdi da nešto nije u redu proverom različitih podataka, ali i na osnovu anonimnih prijava građana ukoliko utvrdi da postoji osnova sumnje za nekakvo preispitivanje“.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...