Nedozvoljeno slikanje ispod suknje sada vodi u zatvor u Britaniji

Svi se nadaju da je tehnološkim voajerima sada odzvonilo

104

Posle nekoliko pokušaja, Zakon o voajerisanju stupa na snagu u aprilu u Britaniji, a prekršioci mogu biti kažnjeni kaznom zatvora i do dve godine ako bez dozvole fotografišu druge ispod odeće radi „seksualnog zadovoljavanja“ ili „ponižavanja ili izazivanja štete ili povređivanja“.

Praksa žargonski zvana „upskirting“ (od reči „up“ i „skirt“ – „uz“ „suknju“) sada je i zvanično nelegalna u Engleskoj i Velsu, dok je u Škotskoj, gde je kilt tradicionalna nošnja, ova praksa zabranjena još 2010, podseća TechCrunch.

Ovaj zakon nije lako našao put do kraljičinog stola, pošto je predstavljen još juna prošle godine, ali su ga pojedini poslanici blokirali.

Inače, zakon predviđa da najozbiljnije prekršioce novog zakona stavi i na spisak registrovanih seksualnih prestupnika, a oni lakši plaćaju kaznu. Žrtve automatski stiču pojedina prava zaštite, kao što je izostavljanje njihovog imena iz medija.

Ovakve fotografije do sada su bile gonjene po zakonu o kršenju javnog reda i pristojnosti.

Iako je jasna namera britanske vlade da je ovakvo ponašanje društveno neprihvatljivo, nema sumnje da samo zakon može da ga spreči. Opšta i beskompromisna primena je jako važna da bi se ovakvo ponašanje sprečilo.

Južna Koreja, na primer, nije uspela samo zakonom da obuzda epidemiju voajerisanja, kojoj je doprinela jeftina tehnologija malih, sakrivenih kamera, ali i društveni odnos prema žrtvama, pošto policija nije bila baš voljna da sprovodi ovaj zakon, odnosno, prekršioci su često prolazili samo sa malim novčanim kaznama.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...