Centre za socijalni očekuju promene, biće zadovoljni i zaposleni i korisnici usluga

120

BEOGRAD – U narednom periodu u centrima za socijalni rad biće povećan broj radnika, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đordjević.

Prema Đorđevićevim rečima, u centrima za socijalni rad i drugim socijalnim ustanovama zaposliće se novi kadrovi kako bi kvalitet usluge korisnicima tih centara bio bolji, ali će se raditi i na poboljšanju uslova za zaposlene.

On je na sastanku sa zaposlenima u socijalnim ustanovama, gde je predstavljen novi sistem funkcionisanja tih ustanova u informacionom sistemu izvršenja budžeta, naveo da je sastanak organizovan s ciljem da centri za socijalni rad i socijalne ustanove, a kad je reč finansiranju, profunkcionišu u punom kapacitetu.

Ministar je rekao da postoji dovoljno novca u budžetu koji se može pravilno raspodeliti i uložiti u razvijanje usluga socijalnih ustanova, njihov kvalitet, ali i kvalitet smeštaja i kapacitete ustanova.

Ministar je naveo da je način rada tih ustanova, a koji je važio za neka prošla vremena, sada iza nas, ali da i dalje postoji rizik da se svima dešavaju greške u rasporedjivanju sredstava iz budžeta.

„Ministarstvo finansija ima razumevanja za naše greške i uz njihovu volju postoji način da ispravimo greške“, rekao je Đjordjević i istakao da je novi način rada i obaveza države Srbije u pristupanju EU i prema MMF-u.

Dodao je da insistiranje na tome da sve bude u skladu sa zakonom ostaje naša jedina direktiva i nešto čega i dalje moramo da se pridržavamo.

„Ja od toga neću odstupiti ni pedalj“, poručio je ministar obraćajući se socijalnim radnicima.

Dodao je da je svestan da je materijalni položaj zaposlenih u socijalnim ustanovama ispod nivoa koji zaslužuje njihov posao i obrazovanje.

„Meni je lično krivo što Zakon o platama i platnim razredima nije zaživeo 1. januara ove godine i što je odloženo za sledeću godinu, jer bi danas imao potpuno drugačiji koncept kada je u pitanju vaš materijalni položaj“, rekao je Đordjević.

Ministar je objasnio da je novim zakonom predvidjeno stavljanje zaposlenih u socijalnim ustanovama „na mesto gde pripadaju, rame uz rame sa zanimanjima koja su pandan njima“, te naveo da i medicinsko osoblje zaslužuje više nego što danas ima i da je uveren da će se tim zakonom sve to regulisati.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...