Dačić: „Blago vladi sa takvom opozicijom“

Šef diplomatije Srbije objasnio zašto smatra da je sada povoljan momenat za rešavanje kosovskog pitanja

384

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije i lider SPS Ivica Dačić izjavio je da su protesti „u redu“, ali da su tu političari koji žele to da iskoriste.

„Blago vladi sa takvom opozicijom“, kazao je Dačić komentarišući proteste dela opozicije.

„Ne treba vređati ljude koji su na protestima, niti omalovažavati. Hajde da se okrenemo konkretnim rešenjima, ja nisam video da mi je neko nešto predložio. Nije mi niko ni čestitao za ove zemlje koji su povukle priznanje“, naveo je on.

Dačić je izjavio i da veruje da će SAD podržati dogovor Beograda i Prištine i smatra da je sada povoljan momenat za rešavanje kosovskog pitanja.

„Trampova vlada je praktična. Treba iskoristiti što je u Americi ‘rat’ između jednih, drugih i trećih. Promena vlasti u SAD za nas bi bila loša. Engel je, na primer, lobista, on je dobio milione od Albanaca i ne možemo očekivati da će on promeniti svoj stav“, kaže Dačić za TV Hepi.

On je podsetio da je Srbija već ranije rekla da nema nastavka dijaloga bez ukidanja taksi.

„Mogerini je rekla reci Vučiću da ima strpljenja još sedam dana, ali prošlo je, vrši se veliki pritisak“, rekao je on.

Na pitanje kako je došlo do ideje o razganičenju i čija je to inicijativa bila, Srbije ili Amerike, Ivica Dačić odgovara:

„Nije signal iz Amerike. Ne može se reći da se Amerika zalaže za taj princip.“

Govorio je i o atmosferi na nedavno održanoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu i da su zemlje koje su i priznale Kosovo bile iznenađujuće oštre po pitanju taksi, na primer Belgija, Peru, Obala Slonovače.

„To je bio hladan tuš za njih, nisu verovali da će tako biti i zato je bitno da je sednica održana i sledeća sednica će biti u junu i neće se razmatrati da li će ili neće biti sednice. Dakle, mora je biti, jednoglasno je usvojeno da će ove godine biti tri sednice a sledeće godine dve“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da je Haradinaj obavešten da američka vlada neće pomagati vojsku Kosova te da oni sami nemaju kapaciteta za to.

Uveren je da se između kosovskih zvaničnika, iako izbegavaju javno konfrontiranje, odvijaju burni sastanci.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...