Đurić odgovorio Haradinaju: Ovo nije 1999. godina

387

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić rekao je danas, povodom izjave Ramuša Haradinaja da pitanje korekcije granice Kosova odgovara samo ruskom predsedniku i da će se svako ko otvori pitanje granice smatrati neprijateljem albanskog naroda, da ovo nije 1999. godina i da je očigledno da kod albanskih predstavnika i dalje ne manjka nedgovornosti.

„Voleo bih da Albance vode odgovorniji i razumniji ljudi, izgleda da nam nedgovornosti kod albanskih predstavnika ne manjka…Ovo nije 1999. godina i sve više ljudi u svetu zna istinu, i o tome kakva je tvorevina tzv. Kosovo i kakvo je njihovo poreklo bavljenja politikom“, rekao je Ðurić gostujući na Tv Pink.

Ipak, kaže mi ne možemo da biramo ko predstavlja Albance, već treba da vodimo računa da naši interesi budu zaštićeni i da Srbija u ekonomskom i političkom smislu nastavlja da jača.

Ðurić je rekao i da je pre samo nekoliko godina pitanje Kosova i Metohije za najveći deo međunarodne zajednice bilo trajno završeno.

„Zahvaljujući iscrpnoj borbi u političkom smislu koju je najjenergičnije predvodio predsednik Aleksandar Vucić i Vlada Srbije danas je situacija drugačija i sada se u svetu razgovara o tome na koji način da se reši pitanje Kosova i Metohjije, statusa i teritorije“, rekao je Ðurić.

On je naveo da smo u prethodnih nekoliko godina uspeli da preokrenemo negativan trend priznanja i da sada imamo dvocifreni broj povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

„Nikad ne treba da izgubimo iz vida koliko je teška pozicija iz koje polazimo…Naša obaveza je da se bez obzira na teške okolnosti zalažemo i borimo“, rekao je Ðurić.

On je dodao da je u toku realizacija više od 140 razvojnih projekata pomoći srpskom narodu na KiM.

Deo toga je, kaže, već završen a deo će biti u toku ove godine.

Ðurić navodi da je cilj bolja i kvalitetnija infrastruktura, bolji pristup zdravstvenim, školskim i drugim ustanovama..

„To je ono od čega zavisi život i svakodnevna egzistencija naroda na Kosovu. Preko 100.000 Srba koji žive na Kosovu opstaju zahvaljući vitalnoj vezi sa državom Srbijom“, rekao je Ðurić.

Govoreći o protestu opozicije u u Gračanici, on je rekao da je doživeo debakl, i da „neodgovorna opozicija pokušava da iskoristi težak život naših sunarodnika na Kosovu“.

Kako kaže, bez obzira što se pojavilo samo 19-oro ljudi, to je ipak bilo dovoljno da albanski mediji likuju zbog našeg nejedinstva.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...