Gak: Roditelji oštećeni od strane vlasnika privatnih vrtića

U predškolskim ustanovama i vrtićima biće uvedeni video nadzor i "panik tasteri", najavio gradski sekretar

383

BEOGRAD – Grad Beograd je izdvojio određenu sumu novca iz budžeta za uvođenje video nadzora i panik tastera kako bi osigurao najbolju bezbednosnu meru u državnim predškolskim ustanovama i vrtićima, izjavio je sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, gostujući u emisiji Beogradska hronika na RTS.

Gak je istakao da je najvažniji zadatak da bezbednost dece u državnim vrtićima bude na najvišem nivou, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

„Trenutno više od 60 hiljada dece prijavljeno je u državnim vrtićima u Beogradu, od čega u proseku oko 48 hiljada dece svakodnevno boravi u vrtićima i cilj nam je da njihova bezbednost bude na višem nivou. Međutim, veliki problem stvaraju vandali koji uništavaju imovinu vrtića što možemo da otkrijemo i utvrdimo kvalitetnim video nadzorom i alarm sistemima“, rekao je on.

Gak je dodao da je pripremljen elaborat, kao i novac iz budžeta, te da će ove mere bezbednosti u narednom periodu biti instalirane u državnim vrtićima.

Prema njegovim rečima, kontrola privatnih vrtića, koja je sprovedena krajem prošle godine, pokazala je da je bilo manjkavosti i zloupotrebe u ovakvim predškolskim ustanovama.

„Zbog zloupotrebe budžet Grada je oštećen, a u narednom periodu ćemo konstatovati i za koliku sumu. Problem je što je fingirana dolaznost kada je u pitanju broj dece koja borave u određenom vremenskom periodu. Zbog toga mi sada roditeljima refundiramo novac na osnovu toga koliko je dete bilo u predškolskoj ustanovi tog meseca“, naglasio je Gak i podsetio da je tada sumnjano da se podaci ne poklapaju, što je kontrola i potvrdila.

Precizirao je da su pre svega roditelji oštećeni od strane vlasnika privatnih ustanova tako što ove ustanove nisu obračunavale tačan broj dana boravka dece u ustanovi.

„Mi ne želimo da zatvaramo predškolske ustanove i vrtiće, već da zaštitimo roditelje i da ove ustanove učinimo što kvalitetnijim. Takođe, nećemo tolerisati ni neadekvatne prostore“, rekao je Gak.

On je napomenuo da je bilo problema i sa odbijenicama u predškolskim državnim ustanovama koje su se izdavale bez određenih kriterijuma.

„Sekretarijat je preuzeo odgovornost za odbijenice koje donosi komisija. Trenutno u Beogradu 17.000 dece dobija subvencije od Grada zbog boravka u privatnim predškolskim ustanovama. U javnosti se pre nekoliko dana pojavila zabluda da je Grad ukinuo odbijenice, što apsolutno nije tačno“, tvrdi Gak i poseća da 17.000 dece redovno dobija refundaciju, ali i da će svako dete preko ovog broja istu dobiti kada bude bilo novca na poziciji subvencija građanima.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...