Glumci BDP: „Balkan Awards“ neće biti održana, Organizator: Sledi tužba

212

BEOGRAD – I dok je deo ansambla Beogradskog dramskog pozorišta objavio da manifestacija „Balkanske nagrade“ neće biti održana u tom pozorištu 21. februara, organizator Dejan Jovanović, s druge strane, tvrdi da nema ni govora o otkazivanju.

On kaže da će se 21. februara pojaviti na tonskoj probi, i da po ugovoru, ima pravo na tužbu.

„Uz veliku podršku grada, medija i cenjenih kolega u Beogradskom dramskom pozorištu je otkazana manifestacija ‘Balkan Awards’. Hvala na zdušnoj podršci, a ‘Balkan awardsu’ srećno u nekom drugom adekvatnom prostoru“, kaže se u saopštenju glumaca.

„Pozorište je kolektivna umetnost, i mišljenja sam da zajednica koja je u pozorištu i koja zapravo nosi to pozorište nekim delom, a to su oni koji su na sceni, glumci, da oni treba nekako da vide da li se to nekako poklapa sa njihovim vrednostima i koliko daleko mogu da odu“, kaže za N1 glumac Ivan Tomić.

Ne predaleko, sudeći prema vlasniku licence Balkan awards  Dejanu Jovanoviću. On tvrdi da ima potpisan ugovor, da će se pojaviti na tonskoj probi 21. februara, i da ukoliko naiđe na zatvorena vrata, slede legalne akcije.

„Već su dobili opomenu pred tužbu, a tužba im kreće sutra, i grupna i pojedinačna i pozorišta. Kako? Oni mogu jednostrano da raskinu ugovor, po raskidanju ugovora, vi imate onda penale, jer vi niste ispoštovali ugovor, ako vi i ja imamo ugovor, a samo vi otkazujete, vi meni treba da nadoknadite štetu. Ja ugovor sa BDP-om imam, i očekujem da me ugoste 21. ako ne žele, plate lepo penale, a ja s parama mogu da idem gde mi je volja, i na Ušće i na Marakanu i u Arenu, a ne da me oni usmeravaju. Pogotovo glumci, ja sa njima nemam ništa, imam potpisan ugovor sa direktorom“, rekao je Jovanović.

Tačnije, sa v.d-om, Slobodanom Ćustićem, koga ansambl smatra odgovornim i za stanje u kome se pozorište trenutno nalazi, a to je, prema njima, van pozorišne mape.

„Postoji niz materijalnih pokazatelja da je pozorište u jednoj lošoj fazi svog postojanja, pre svega broj publike koji se smanjio negde sa 80 na 40 hiljada godišnjih posetilaca, to je skoro pa dvostruko umanjenje broja gledalaca koji imamo. Postoji još jedna stvar, umesto pedesetak predstava koje bi trebalo da odigramo mesečno, mi igramo jedva 30“, kaže glumac Pavle Pekić.

Unutrašnji problemi pozorišta ne menjaju činjenicu da glumci brane integritet institucije, smatra kulturolog Ratko Božović.

„Mi imamo jednu košmarnu situaciju. Ja moram da kažem da tamo gde dominira estrada, tu kultura strada. I tako bih razumeo glumce koji imaju otklon prema ulasku estrade u pozorište, iz prostog razloga što oni brane identitet same institucije na taj način“, kaže Božović.

Dvadesetdva člana ansambla rešila su da na ovaj način odbrane svoju kuću, od 32 koliko ih ukupno ima. Ipak, nije svima smetala ova manifestacija.

Prema rečima Tomića neki su uzdržani, a neki nisu imali problem sa održavanjem te manifestacije.

Dodao je i da su svi videli poruku na grupi „Beogradsko dramsko pozorište“ na Viberu.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...