Ministarka objasnila koje su tri kategorije žena kojima treba pomoći: Mame su uvek u pravu, ali…

454

Ministarka zadužena u Vladi Srbije za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović izjavila je da je u toku rad na izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom koje su najavljene prošlog leta i izrazila uverenje da će to osetljivo pitanje biti rešeno na vreme.

„Došli smo do zaključka da treba pomoći trima kategorijama žena, onima koje imaju visoka primanja, a odu na trudničko ili odsustvuju zbog nege deteta, zatim onima koje imaju manje od šest meseci radnog staža, kao i onima koje su tek počele da rade, a morale su da otvore bolovanje“, izjavila je sinoć Ðukić Dejanovićeva za TV N1.

Dodala je da Komisija, koju je formirala vlada, pravi procene o finansijskim potencijalima i načinima da se izmeni i dopuni Zakon, a da se ne uzme od kategorija koje su popravile svoj status.

Na pitanje da li je upoznata sa zahtevima Inicijative „Mame su zakon“, Ðukić Dejanovićeva je naglasila da su mame uvek u pravu kada traže da im se ostvari neko pravo.

„Ipak, ne smemo da dođemo u situaciju, kao u nekim zemljama u regionu, da obećamo mnogo više nego što možemo. Sa ministarstvima finansija i rada treba da nađemo meru koja će biti u skladu sa zahtevima mama i sa željom svih nas da im damo sve što možemo. Ali moramo da budemo realni“, naglasila je ministarka.

Istakla je i da ima razumevanja za zahteve da se popravi status svih majku u Srbiji uz napomenu da su populaciona politika i socijalna pomoć dve različite kategorije.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...