NBS: Devizne rezerve povećane u januaru

76

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju januara iznosile 11 milijardi i 346 miliona evra, što je za 84,6 miliona evra više nego na kraju prošle godine, objavila je danas NBS.

U poređenju sa januarom 2018. devizne rezerve su veće za oko 1,70 milijardi evra.

Deviznim rezervama na tom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 181 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju januara iznosile su oko 8,98 milijardi evra, što je za 124 miliona evra više u odnosu na prethodni mesec.

Centralna banka je istakla da je povećanje bruto deviznih rezervi u januaru u najvećoj meri rezultat njenih aktivnosti na domaćem deviznom tržištu.

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosila je 494,9 miliona evra i bila je za 179,8 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu.

Dinar je u januaru nominalno oslabio za 0,2 odsto u odnosu na evro, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 130 miliona evra, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara prema evru.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...