Novina u zakonu – online prodaja imovine dužnika

Iz Ministarstva pravde pojasnili neke od izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju

445

BEOGRAD – Jedna od najvećih novina u okviru izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju je uspostavljanje elektronske platforme za prodaju pokretnih i nepokretnih stvari, a dodatno će biti razrađeno i „načelo srazmere“.

Kako kažu u resornom ministarstvu, uspostavljanje elektronske platforme za prodaju pokretnih i nepokretnih stvari, podrazumeva javno dostupnu, transparentnu prodaju ovih predmeta izvršenja.

„Mišljenja smo da uvođenje ovakvog načina prodaje nepokretne imovine izvršnog dužnika onemogućava zloupotrebe i vodi pravičnijem postupku prodaje pokretnih i nepokretnih stvari“, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Navode da je u okviru rada na izmenama tog zakona dodatno razrađeno i načelo srazmere.

Razmatra se mogućnost ograničanja sredstava i predmeta izvršenja prodaje nepokretnih stvari kada su u pitanju komunalna potraživanja.

Iako je u javnosti bilo predloga da se prinudna naplata poreskih obaveza, taksa, i naknada poveri javnim izvršiteljima, u resornom ministarstvu kažu da se ne ide u pravcu širenja nadležnosti javnih izvršitelja na naplatu poreskih obaveza.

U okviru izmena, predviđeno je da se „revidira sistem pravnih lekova i uproste procedure“.

Radna grupa za izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) osnovana je u maju prošle godine u cilju unapređenja postojećih rešenja, jer je utvrđeno da u određenim pitanjima vlada neujednačena praksa.

„Sve druge inicijative za izmenu Zakona o izvršenju i obezbeđenju, kao i nova rešenja, članovi radne rupe razmatraju i uskoro će biti objavljen prvi tekst Nacrta izmena i dopuna Zakona“, kažu u Ministarstvu.

Predstavnici NALED-a predložili su dalje reforme u ovoj oblasti, odnosno da se prinudna naplata poreskih obaveza poveri javnim izvršiteljima.

Oni ističu takođe da je primetno da je naplata prihoda na lokalu prilično loša.

Što se tiče načela srazmere, jedan od primera koji se u javnosti navodi je da to sada izgleda tako da se stan od 48 kvadrata u centru Beograda prodaje za 26.000 evra zbog duga od svega 6.500 evra.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...