Ofanziva Slovenki na Belu kuću: Posle prve dame Melanije, još jedna Slovenka poreklom, možda i Predsednica SAD?

144

Demokratska senatorka iz Minesote Emi Klobučar ( Amy Clobuchar) objavila je u okviru svoje stranke, kandidaturu za predsedničke izbore u Sjedinjenim američkim državama 2020. godine.

Ona je slovenačkog porekla, unuka je slovenačkih doseljenika u Ameriku, a njeno prezime na slovenačkom jeziku znači šeširdžija. Deda joj se kao dete sa roditeljima doselio u SAD iz slovenačke Bele Krajine još pre Prvog svetskog rata.

Rečju, Emi Klobučar je poreklom Slovenka, kao i prva dama Amerike Melanija Tramp. Ali Emi je rođena u Americi, pa može da se kandiduje za Predsednicu.

“Stojim pred vama kao unuka rudara, ćerka učiteljice i novinara, prva žena iz Minesote izabrana u Senat, da objavim svoju kandidaturu za predsednicu SAD”, rekla je pre tri dana Ema Klobučar svojim pristalicama u Minesoti.

Rođena je 25. maja 1960. Njen otac novinar i kolumnista Džejms Klobučar (James Klobuchar), kako portal Naši u svetu saznaje u tamošnjoj srpskoj zajednici, rođen je 9. aprila 1928. u Eliju, Minesota. Sin je Marije Pucel i Mihaila Klobučara, rudara, koga je Ema pomenula u svojoj izjavi.

Otac senatorke Emi Klobučar diplomirao je na Univerzitetu u Minesoti 1950. godine i tad započeo novinarsku karijeru. Oženio se 1954. sa Rouz Heuberger i u tom braku dobio dvoje dece Emi i Bet. Radio je za više medijskih kuća u Severnoj Dakoti, i Mineapolisu, pored ostalog bio novinar Asoišejted presa, kolumnista Mineapolis tribjuna i Mineapolis stara… Autor ili koautor je više knjiga.

Emi, ćerka Džejmsa Klobučara iza sebe ima tri senatorska mandata i najpoznatiji je kandidat demokrata sa američkog srednjeg zapada do sada. Po profesiji je advokat. Prvi put je izabrana u Senat 2006. te 2012. i 2018.godine. U Demokratskloj stranci je svojevremeno smatrana „zvezdom u usponu“.

Za nominaciju Demokratske stranke za buduće izbore dosad se prijavilo pet kandidata, od toga četiri žene. Pored Emi Klobučar, to su Elizabet Voren iz Masačusetsa, Kamala Heris iz Kalifornije, Kirsten Gilbrant iz Njujorka. Peti je Kori Buker iz Nju Džersija .

Izvor R. Lončar Naši u svetu
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...