Pruga Niš – Zaječar puštena u saobraćaj, evo šta su Železnice obećale meštanima Jasenovika

266

NIŠ – Uprkos protivljenju stanovnika Jasenovika, puštena je u saobraćaj pruga Niš – Zaječar kroz to mesto, posle dva iskliznuća iz šina. Oba puta su sleteli vagoni sa opasnim materijama, a prvog puta su se i prevrtali.

Da li će meštani blokirati prugu, kao što su najavljivali, biće poznato pošto ih predsednik MZ Zoran Jovanović bude obavestio o zaključcima sa današnjeg sastanka sa gradonačelnikom Niša i predstavnicima Železnica Srbije.

Izvršni direktor za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom Milan Maksimović obećao je danas meštanima Jasenovika da će sanacija pruge Niš-Zaječar početi 15. marta.

Prema njegovim rečima Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za tu namenu izdvojilo je 900 miliona dinara.

„Već sutra ćemo raspisati tender za izbor izvođača radova, ali kako procedura dugo traje mi ćemo od polovine narednog meseca uvesti našu opremu, mehanizaciju i radnike koji se bave sanacijom pruga i počećemo radove. Onda kada izaberemo najpovoljnijeg ponuđača uvešćemo i njega u radove“, rekao je Maksimović u niškoj Gradskoj kući nakon sastanka sa predstavnicima grada Niša i meštanima Jasenovika.

On je rekao da će pruga Niš-Zaječar raditi još jedan mesec a za to vreme na njoj će biti pojačane mere bezbednosti.

„Radićemo dodatni tehnički pregled vozova, naročito onih koji prevoze opasne materije. Čuvari pruge svakodnevno će pregledati  prugu kako bi na licu mesta utvrdili da li je ona bezbedna za saobraćaj. Garantujem da će pruga biti bezbedna i neće se dešavati neplanirani događaji kao što ih je bilo proteklog meseca“, rekao je Maksimović.

Predsednik Mesne zajednice Jasenovik Zoran Jovanović rekao je agenciji Beta da će se meštani sutra okupiti u selu kako bi razmotrili obećanje dobijeno od predstavnika železnice.

„Obećali su da će da pošalju napismeno to što su nam obećali za povećanu bezbednost i sanaciju pruge. Videćemo šta ćemo dalje pošto su nam i ranije obećavali sanaciju, ali sve se to mnogo odugovlači“, rekao je Jovanović.

Nakon što je ovog vikenda na pruzi nedaleko od Jasenovika iskliznulo iz šina pet vagona sa fosforom meštani su najavili da će blokirati tu saobraćajnicu ukoliko se njome i dalje budu prevozile opasne materije.

Oni su i ranije upozoravali da je pruga u veoma lošem stanju i apelovali na što hitniju rekonstrukciju.

Nedaleko od Jasenovika prošle godine dogodila su se tri iskliznuća vagona, a krajem januara prevrnule su se dve cisterne sa amonijakom zbog čega su meštani morali da budu evakuisani iz svojih domova na dva dana.

Izvor N1, Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...