Rektorka BU saopštila kada se može očekivati izveštaj o doktoratu Siniše Malog

560

BEOGRAD –  Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je da je oformljena komisija za preispitivanje originalnosti doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog i da ona ima rok od 60 dana da donese izveštaj.

Na proleće ga možemo očekivati, videćemo šta će biti sadržano u njemu, dodala je Popović gostujući na N1.

Građanske proteste koji se održavaju već nedeljama u mnogim gradovima zemlje do sada je podržalo 1.435 profesora i nastavnika Univerziteta u Beogradu, Univerziteta umetnosti u Beogradu, univerziteta u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Ono što je sigurno, tom broju je doprinela i izjava ministra prosvete Mladena Šarčevića koji je na N1 izjavio da tu nema ozbiljnih imena.

Na tu izjavu je reagovala i rektorka Univerziteta u Beogradu koja je navela da ličnost svakog člana univerzitetske zajednice mora uvek biti poštovana u skladu sa ustavnim i zakonskim jemstvima integriteta, dostojanstva i prava na privatnost.

Iako je jasno definisano propisima kakvo je delovanje unutar univerziteta, gde nema politike, pravo pojedinca je da mogu javno da izražavaju svoje mišljenje i upravo je to ono što se dešava sada, učešćem građana u protestima, navodi Popovićeva.

Upitana o izjavi ministra Šarčevića, kaže da smatra da je ona nesrećna i konstatuje da je svakako povredila deo akademske zajednice.

„Napravljeno je jedno zaoštravanje koje nikome nije potrebno, a naravno mi živimo u demokratskom društvu i svako mišljenje pojedinca je važno, i ne smemo da prenebregnemo mišljenje pojedinaca i pojedinki u našem društvu“, istakla je gošća N1.

Ono što svakako podržavam je pravo da se izrazi svoje mišljenje i pravo da se iskaže neslaganje sa aktuelnom politikom, dodala je.

Mislim da glas akademske zajednice nije dovoljno uticajan, kaže. Dodaje i da studenti imaju pravo da iskažu svoje mišljenje, jer su oni punoletni članovi ovog društva. Nastavnička zajednica je ovog puta podstakla studente da iskažu svoje mišljenje, navela je.

Govoreći o studentima koji su se pridružili protestu, kaže da je to „glas mladosti i nestrpljenja koji želi da vidi promene odmah, i koji ne želi da provede preveliki deo svog života u čekanju“.

Kao važno ističe pitanje gde oni vide sebe za pet godina. Odliv mozgova je kompleksan društveni problem, kaže rektorka koja naglašava da je potrebno povećanje mogućnosti zapošljavanja mladih svih nivoa obrazovanja. Univerzitet kroz obuke može da olakša pristup preduzetništvu, potrebna su određena rešenja, ali univerzitet sam ne može da reši taj problem, već zajedno sa vladom, kaže Popovićeva.

Ona napominje da je organizovano telo koje je organizovalo Ministarstvo rada, a koje će pokušati da nađe rešenje. Mislim da se radi na tome, da li smo krenuli na vreme ili kasnimo – brojke su prilično alarmante, dodala je.

„Mislim da je bojazan naših mladih kolega opravdan“.

Ove generacije, kaže, žive u vremenima kad istitucije ne ispunjavaju svoje funkcije i s pravom očekuju osnaživanje institucija sistema i ako tih razočarenja ima i previše – oni se lako opredeljuju za odlazak. Pogotovo što im se nude razne mogućnosti u drugim zemljama sveta, kojima je teško odoleti, dodaje.

U budžetu za 2019. godinu više je novca opredeljeno za vojsku nego za obrazovanje. „Obrazovanje, nauka i kultuura su bili relativno skromni u svakom budžetu, tako da mogu samo da kažem – ništa se ne menja“, navela je, upitana o tome.

Prenela je da je pred Rektorski savet, na čijem će čelu biti, postavljeno pitanje izjednačavanja položaja državnih i privatnih univerziteta i da su se dogovorili da će praćenje kvaliteta biti zajednički imenitelj.

Kaže da praćenje kvaliteta visokog obrazovanja, kroz jasno definisane indikatore i kroz veću transparentnost rada svih, suzbija segmente koje možemo nazvati sivom zonom – lažne diplome, sporni doktorati itd.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...